Počasí dnes21 °C, zítra23 °C
Neděle 2. června 2024  |  Svátek má Jarmil
Bez reklam

Vyhněte se pálení klestí, apelují hasiči. Zásahů u vypalování už mají víc než za celý minulý rok

Okolo dvaceti požárů porostu museli v průběhu uplynulého víkendu řešit hasiči v Olomouckém kraji. Od začátku roku už se jedná o celkem devadesát případů, za celý minulý rok přitom bylo těchto událostí v regionu pouze 86. Výjimkou není ani výrazné rozšíření požárů, které poté zaměstnají desítky členů sboru, techniku a vyžádají si velké množství vody. Dalším nebezpečím je i riziko vážného poranění.

„Důrazně doporučujeme, aby se lidé v těchto dnech vyhnuli pálení klestí, trávy i dalšího biologického odpadu. Velké sucho a větrné počasí mají totiž za následek zvýšené množství požárů v přírodním prostředí,“ vysvětluje mluvčí Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje Lucie Balážová.

Také v minulém týdnu hasiči nebývale často vyjížděli k požárům trávy, dřevin či jiného porostu napříč celým regionem. K událostem také zamířil vrtulník letecké záchranné služby, zdravotníci si převzali do péče osoby s vážnými popáleninami. „Příčinou jejich poranění bylo právě nezvládnuté pálení klestí, které se rozšířilo a zcela se vymklo kontrole,“ upozorňuje mluvčí Balážová.

Krajští hasiči evidují od začátku roku již 14 rozsáhlejších lesních požárů, které představují pro sbor významnou zátěž často ve špatně přístupném terénu. „Požáry lesů jsou obtížně lokalizovatelné, nákladné, pro hasiče fyzicky náročné, rychle se šíří, obtížně se k nim dopravuje hasební voda, využito musí být velké množství techniky i hasičů,“ podotkla Balážová s tím, že lidem hasiči důrazně doporučují, aby v tomto suchém a větrném počasí odpad ze zahrádek vůbec nepálili a případně počkali na změnu klimatických podmínek.

Vypalování porostů je ale zakázáno hned třemi zákony České republiky – zákonem o požární ochraně, zákonem o ochraně přírody a krajiny a zákonem o myslivosti. „Po celý rok pak platí v lesích zákaz kouření, rozdělávání nebo udržování otevřeného ohně mimo vyhrazená místa,“ připomíná Balážová.

Spalování hořlavých látek na volném prostranství jsou povinny právnické osoby a podnikající fyzické osoby předem nahlásit, a to jedním ze tří možných způsobů. Učinit tak mohou i obyvatelé kraje:
přes webovou aplikaci: https://paleni.izscr.cz/
telefonem: 950 770 010
e-mailem: opis@olk.izscr.cz
Zdroj: HZS Olomouckého kraje

Ohodnoť článek

Autoři | Tisková zpráva | Foto Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje

Štítky Hasiči, HZS Olomouckého kraje, požár, zásah, Olomouc, Olomoucký kraj, Hasičský záchranný sbor, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vyhněte se pálení klestí, apelují hasiči. Zásahů u vypalování už mají víc než za celý minulý rok  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.