Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Příliv uprchlíků z Ukrajiny do Olomouckého kraje polevuje. Podpora ze sbírek je nadále potřeba

Úvodní nápor vyššího počtu válečných běženců z Ukrajiny v Olomouckém kraji polevil. Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU) již neodbavuje uprchlíky 24 hodin denně. Podle hejtmana Josefa Suchánka není v kraji problém s ubytovacími kapacitami, nadále však probíhají materiální sbírky potravin či hygienických potřeb.

Zatímco na počátku uprchlické vlny registrovalo KACPU až 500 ukrajinských občanů denně, v současnosti do střediska přichází okolo 150 lidí za den. Částečně ulevilo centru také druhé územní pracoviště v Šumperku. To je v provozu v pracovní dny od 8 do 16 hodin, olomoucké KACPU nově funguje od sedmi hodin ráno do sedmi hodin večer.

„I mimo tuto dobu bude samozřejmě otevřené - uprchlíkům nabídne ubytování i jídlo. Registraci si ale vyřídí až ráno od sedmi,” podotkl hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek (PirSTAN).

Celkově krajská asistenční centra odbavila přes 7400 ukrajinských uprchlíků, podle odhadů hejtmanství může být v kraji až o tři tisíce běženců více. Pro registraci totiž platí třicetidenní lhůta.

Olomoucký kraj podle hejtmana Suchánka zatím zvládá uprchlickou vlnu bez problémů a nečelí tak silnému přílivu uprchlíků jako Středočeský kraj, Praha či Jihomoravský kraj. S organizací ubytování uprchlíků pomáhají hasiči. „Za dobu, co Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině v Olomouci funguje, bylo ubytováno zhruba dva tisíce lidí. Jsou to lidé, kteří jsou už v trvalejších ubytovacích kapacitách," řekl ředitel Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje Karel Kolářík.

Hasiči pomocí autobusu a několika mikrobusů zajišťují v Olomouckém kraji přepravu uprchlíků například právě do ubytovacích kapacit. „Není výjimkou ani převoz do jiného kraje. Rodinu s kojencem jsme neodkázali na veřejnou dopravu, ale převezli jsme je do oblasti Nového Města na Moravě naším vozidlem," zmínil Kolářík.

Veřejnost se může zapojit do pomoci lidem v tíživé situaci prostřednictvím krajské sbírky. „Aktuálně potřebujeme trvanlivé potraviny a drogistické zboží, jako jsou šampony, mýdla nebo hygienické pomůcky,” dodal hejtman Suchánek. 

Poradenství, kurzy i volné vstupy do muzeí. Online databáze nabízí informace pro ukrajinské uprchlíky

Online databázi nejen volnočasových aktivit pro rodiny, které uprchly z válkou zasažené Ukrajiny, připravila olomoucká Univerzita Palackého. Seznam je k dispozici na webu Pevnosti poznání, ta bude 3. dubna hostit také veletrh různých příležitostí...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Ukrajina, konflikt, krize, Rusko, pomoc, podpora, KACPU, uprchlíci, ubytování, vízum, Hanácká kasárna, Olomouc, Olomoucký kraj, uprchlík, Josef Suchánek, jídlo, Piráti a Starostové, Šumperk, Hasičský záchranný sbor, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Příliv uprchlíků z Ukrajiny do Olomouckého kraje polevuje. Podpora ze sbírek je nadále potřeba  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.