Počasí dnes21 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

FOTOGALERIE: Muzeum vystavuje nejnovější vykopávky z Prostějovska. Zbraně, šperky, talismany

Až do poloviny července si všichni zájemci mohou v prostějovském muzeu prohlédnout unikátní výstavu vykopávek, které archeologové objevili v okolí města. K vidění jsou pozoruhodné nálezy například ze Seloutek, Kralic na Hané nebo Čechůvek u Prostějova.

FOTOGALERIE: Starší doba železná v srdci Hané

Čtvrtek, 31. března 2022, 19:14

FOTOGALERIE: Starší doba železná v srdci Hané
FOTOGALERIE: Starší doba železná v srdci Hané

Výstava s názvem Starší doba železná v srdci Hané čerpá ze záchranných archeologických výzkumů prostějovské pobočky Ústavu archeologické památkové péče Brno. V prostorách Špalíčku potrvá do poloviny července letošního roku. 

"Výstava nabízí nové a mnohdy unikátní nálezy. Například před stavbou rodinných domů v Seloutkách u Prostějova se podařilo odkrýt řadu komorových hrobů z období starší doby železné, přesněji takzvané platěnické skupiny východohalštatské kultury ze 7. až 6. století před Kristem. Již dříve známá nekropole vyniká jak konstrukcí komorových hrobů s mohutným kamenným závalem, tak i bohatou skladbou jejich inventáře," popsal jeden z prostějovských archeologů Pavel Fojtík.

Tajemné lidské skelety z Prostějova-Čechůvek

Konzervátorům se podařilo zrekonstruovat a laboratorně ošetřit keramické nádoby i předměty z kovu, například kompletní železnou výbavu jezdce a bojovníka reprezentujícího vyšší střední sociální vrstvu tehdejší společnosti.

"Návštěvníci však mohou shlédnout také další předměty, například soubor luxusních bronzových nádob z Kralic na Hané nebo rekonstrukce tajemných lidských skeletů z Prostějova-Čechůvek. Chceme tak přiblížit život na Moravě před více jak 2500 lety," dodal archeolog.

Zájemci si na výstavě mohou zakoupit také stejnojmennou publikaci, která přibližuje současný stav poznání starší doby železné na Moravě s důrazem na Prostějovsko.

V katedrále v Olomouci najdou místo ostatky papeže Jana Pavla II., Matky Terezy či císaře Karla Habsburského

Do katedrály svatého Václava v Olomouci řeholníci tuto sobotu přenesou ostatky papeže svatého Jana Pavla II., svaté Matky Terezy, svatého Adama Chmielowského a také císaře blahoslaveného Karla Habsburského, od jehož smrti uplyne v pátek rovných...

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šverdík

Štítky vykopávky, archeologie, výstava, muzeum, Prostějov, okres Prostějov, Kralice na Hané, Seloutky, Pavel Fojtík, šperk, Brno, Haná, Morava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTOGALERIE: Muzeum vystavuje nejnovější vykopávky z Prostějovska. Zbraně, šperky, talismany  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.