Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

VIDEO: Do olomoucké zoo přijel nový žirafí samec. Dvouapůlletý Michal pochází z polské Opole

Z polské Opole dnes do olomoucké zoo dorazil nový žirafí samec Michal, který bude udržovat tradici zdejšího věhlasného chovu žiraf. Svatokopecká zahrada je má už přes čtyřicet let, v roce 1999 zdejší samice Veronika porodila dvojčata, která přežila. To se dosud podařilo pouze čtyřikrát na světě.

Samec Michal se narodil v září roku 2019 a přicestoval z polské zoologické zahrady v Opole. K žirafám v Olomouci nemá žádný příbuzenský vztah. Současný samec Marc je ve svých 17 letech pomalu za horizontem reprodukčních schopností, ale hlavně ho se spoustou samic nějaká příbuzenská vazba pojí.

"Transport proběhl v pořádku. Žirafí samec byl klidný, vše se odehrálo v poklidu, z transportního vozu vystoupil sám a po krátkém pobytu venku se vydal mezi samice," uvedla zooložka Libuše Veselá.

Zoo Olomouc je chovem žiraf vyhlášená, chovají se zde od roku 1976. Do historie se zahrada zapsala v roce 1999, kdy zdejší samice Veronika porodila dvojčata, která přežila. To se doposud podařilo pouze čtyřikrát na světě. 

"Veronika byla obdivuhodnou a příkladnou maminkou, na svět přivedla celkem deset mláďat a svým věkem 24 let patřila k nejstarším žirafám v České republice. Prozatím se v naší zahradě narodilo celkem 71 mláďat," dodala mluvčí zoo Iveta Gronská

Stádo žiraf může mít pouze jednoho dospělého samce 

Žirafa je nejvyšší suchozemský savec planety, její domovinou jsou africké savany. Největší samec vážil téměř 2 tuny a měřil 5,87 metru. Žirafa příliš často nepije. Stádo může mít pouze jednoho dospělého samce. Mláďata se rodí převážně v ranních hodinách. Žirafa dokáže běhat rychlostí až 51 kilometrů za hodinu.

Jazyk žirafy má téměř 40 centimetrů a žirafy ho používají při získávání potravy. Žirafy mají hustými slinami chráněnou ústní dutinu, takže jim nevadí ani velmi pichlavé rostliny. Dospělá žirafa má ve svých končetinách velkou sílu, kopnutím může usmrtit i lva. Žirafí biorytmus je ojedinělý, stačí jim spánek po dobu pouhých 20 minut.

Vstávat a ven z brlohu. Baribalové v Zoo na Svatém Kopečku vyrazili do výběhu

Ze své zimní ubikace vyrazili po dlouhém spánku do venkovního výběhu medvědi baribalové v Zoo Olomouc. V expozici těchto mohutných zvířat mohou návštěvníci pozorovat chovný pár, který tvoří samec Mino z Belgie a samice Tracy.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Tisková zpráva | Foto Zoo Olomouc

Štítky žirafa, samec, Michal, Opole, chov, tradice, zoo, Svatý Kopeček, Olomouc, Opolí, zahrada, Zoologická zahrada Olomouc, Libuše Veselá

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Do olomoucké zoo přijel nový žirafí samec. Dvouapůlletý Michal pochází z polské Opole  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.