Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Pondělí 1. července 2024  |  Svátek má Jaroslava
Bez reklam

Na faře u Uničova bydlí čtyřicítka uprchlíků. Ženy si hledají trvalé bydlení a skoro všechny budou mít práci

Téměř čtyřicítka ukrajinských uprchlíků z okolí Záporoží a Charkova našlo hned v prvních dnech války útočiště na faře v Újezdě u Uničova. Ženy si nyní hledají trvalé bydlení a vše nasvědčuje tomu, že většina z nich brzy získá práci. Na farách a v církevních budovách olomoucké arcidiecéze získalo ubytování kolem čtyř stovek ukrajinských běženců.

V Újezdě u Uničova na Olomoucku pomáhají po ruské invazi uprchlíkům zdejší farníci, spolek František a farníci z nedalekého Šternberka. "Podařilo se tak zajistit důstojné ubytování obnášející postele a matrace, oblečení, zásobu potravin a hygienických potřeb," popisuje jedna z koordinátorek Jana Smyčková. Další běženci našli útočiště také v Jívové nebo v Hraničných Petrovicích.

Více než měsíc od začátku invaze je nyní hlavním úkolem osamostatnění. "Ubytování na faře je pouze provizorní záležitost, hledáme proto vhodné bydlení v regionu Šternberska a Uničovska a také vhodná pracovní místa pro ženy. Některé z nich mají odbornou kvalifikaci, například vysokoškolské vzdělání technického směru, nebo jsou to zdravotní sestry, ale problémem je samozřejmě český jazyk. Nicméně i tak se zdá, že všechny ženy brzy získají zaměstnání,“ potvrdila koordinátorka.

Děti se již od poloviny března učí češtinu

Děti již od poloviny března chodí do školy a učí se češtinu. "S nabídkou výuky přišli studenti a vyučující z gymnázia ve Šternberku. Učí je česky formou her, a tak jim pomáhají odbourávat stres a obavy ze začleňování se do cizího prostředí," popisuje další členka farního koordinačního týmu Barbora Svatoňová.

Jednomu studentovi koordinátoři pomáhají například zajistit přestup na střední školu, dalšímu se snaží zprostředkovat přijetí na speciální program pro Ukrajince na Univerzitě Palackého v Olomouci. K žákovi základní školy se specifickými potřebami zase hledají vhodnou třídu s asistencí.

Na farách našly přístřeší stovky běženců

Ubytování na farách a v dalších církevních budovách v olomoucké arcidiecézi, která pokrývá větší část Olomouckého kraje, celý Zlínský kraj a části okresů Svitavy, Ústí nad Orlicí, Vyškov a Hodonín, našly během prvního měsíce od vypuknutí války na čtyři stovky ukrajinských běženců. Více než padesát jich například přijaly řeholní sestry v kroměřížském klášteře Svatého Kříže.

Další stovky uprchlíků získaly přístřeší v rodinách věřících a na dvě stě uprchlíků využilo církevních kapacit krátkodobě, než se přesunuli jinam. 

Na faře v Újezdu našla pomoc například Ukrajinka Alona. Před válkou pracovala v Záporoží jako speciální pedagožka ve škole pro děti se somatickým onemocněním, po ruské invazi však musela se čtyřletým synem uprchnout. Cesta trvala tři dny. "Jsem vděčná za všechno, co pro nás zdejší lidé dělají," svěřila se.

(NE)OBYČEJNÍ: Došlo mi, že když ty příběhy budu dále tlumočit, tak se rozpláču, říká dobrovolnice

Maryna Kovalova je studentka z ukrajinské Oděsy a na Cyrilometodějské teologické fakultě studuje etiku a kulturu v médiích. Ve svém volném čase pomáhá ukrajinským uprchlíkům a promlouvá na shromážděních na podporu Ukrajiny.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Tisková zpráva | Foto Farnost Újezd u Uničova

Štítky Ukrajina, uprchlíci, fara, bydlení, práce, ženy, Újezd u Uničova, uprchlík, Uničov, Újezd, válka, Záporoží, Charkov, Olomoucký kraj, Šternberk, Univerzita Palackého v Olomouci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na faře u Uničova bydlí čtyřicítka uprchlíků. Ženy si hledají trvalé bydlení a skoro všechny budou mít práci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.