Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Geodetické značky někdo v kraji přemalovává černou barvou, možná kvůli válce na Ukrajině

Na silnicích v Olomouckém kraji se v poslední době objevily malé bílé čtverečky, které řadu lidí překvapily. Jde o geodetické značky nutné pro nové mapování komunikací. Řadu značek však někdo nyní začal přemalovávat černou barvou, možná v souvislosti s obavami z války na Ukrajině.

Černou barvou již někdo v Olomouckém kraji přemaloval desítky geodetických značek. "Může jít o dílo vandala nebo i strach ze značení potenciálních vojenských cílů související se situací na Ukrajině. Podobně totiž lidi nedávno vystrašilo například i noční letecké snímkování města Havířova," odhaduje Martin Bořil, zástupce společnosti TopGis, která mapování provádí.

Diskuse o dvou bílých čtverečcích na komunikacích probíhají zejména na sociálních sítích. "Zamalovat černou barvou a je po ptákách," vyzval například Josef Jurda, který studoval v Prostějově.

Ničení značek je dokonce trestný čin

Společnost TopGis má v plánu pomocí auta vybaveného speciálními kamerami zmapovat všechny silnice druhé a třetí třídy v Olomouckém kraji. Bílé čtverečky na cestách jsou takzvané vlícovací a kontrolní body, které musí zaměřit geodet.

"Jedná se o geodetický bod, který nám po pořízení snímků všech komunikací umožní vytvořit podklad pro následné polohově přesné mapování. Tyto značky, jejichž poškození je trestným činem a bez nichž nelze přesné mapování správně provést, však začal někdo systematicky zamalovávat černou barvou. Takto znehodnocených značek je již několik desítek, přičemž bude nutné je znovu na silnice nejen namalovat, ale rovněž i následně zaměřit," vysvětlila výkonná ředitelka společnosti TopGis Drahomíra Zedníčková.

Strach vyvolalo i noční letecké snímkování

Škody jdou už do desítek tisíc korun, vandalům hrozí pokuta a dva roky za mřížemi. Svou roli může podle Zedníčkové hrát dopad současné války na Ukrajině a s ní související strach z označování potenciálních vojenských cílů.

"V posledních letech jsme se s podobným rozsahem zničených značek nesetkali. Případné obavy občanů chápeme, rádi bychom však vysvětlili, že je to nutná součást naší práce, bez které nejsme schopni odevzdat kvalitní dílo," dodala ředitelka.

Vliv války na Ukrajině firma pocítila například i při nedávném nočním leteckém snímkování Havířova. "Standardně na průlet letadla nad zástavbou v nočních hodinách negativně reagují řádově jednotky lidí. Na začátku března to vyvolalo desítky reakcí," potvrdila Zedníčková.

(NE)OBYČEJNÍ: Došlo mi, že když ty příběhy budu dále tlumočit, tak se rozpláču, říká dobrovolnice

Maryna Kovalova je studentka z ukrajinské Oděsy a na Cyrilometodějské teologické fakultě studuje etiku a kulturu v médiích. Ve svém volném čase pomáhá ukrajinským uprchlíkům a promlouvá na shromážděních na podporu Ukrajiny.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Martin Bořil, FB Ivan Martin

Štítky Ukrajina, válka, strach, značky, zaměření, mapování, silnice, vandal, přemalováním trestný čin, Olomoucký kraj, ruská invaze na Ukrajinu, Havířov, Prostějov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Josef Mašek

...to pro jistotu, kdyby se objevili Ruské tanky v ČR, aby byli okupanti dezorientovaní

Pondělí, 4. dubna 2022, 11:52Odpovědět

Geodeti mapují silnice v kraji. Značky někdo přemalovává černou barvou, možná kvůli válce na Ukrajině  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.