Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Pro lepší šanci na práci. Ukrajinští uprchlíci se učí češtinu na olomoucké univerzitě

Třítýdenní rekvalifikační kurz češtiny absolvují na Filozofické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci první ukrajinští uprchlíci. Výukové semináře pomohou válečným běžencům odstranit jazykovou bariéru, cílem je také zvýšit jejich šanci na získání zaměstnání.

Jazykový kurz se koná na olomoucké univerzitě ve spolupráci s Úřadem práce, prvního termínu se účastní patnáct zájemců. „Všichni se registrovali jako uchazeči o zaměstnání na Úřadu práce v Olomouci a zároveň projevili zájem o rekvalifikaci, tedy o český jazyk se zaměřením na trh práce,“ přiblížila Pavla Poláchová za Centrum jazykového vzdělávání Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Právě to specifický třítýdenní kurz pro uprchlíky z Ukrajiny zdarma provozuje.

Frekventanti pilotního běhu kurzu se od minulého týdne učí ve fakultních prostorách na třídě Svobody, od pondělí do pátku, vždy od 8:30 do 11:45. Na závěr kurzu mají absolvovat písemnou a ústní zkoušku. Pokud ji složí, obdrží certifikát.

Opravená Záložna v Litovli ubytuje ukrajinské uprchlíky. Práce rychle postupují

Čtrnáct let nevyužívané prostory hotelu Záložna v centru Litovle procházejí rychlou omlazovací kúrou, město v závěru března schválilo opravu interiéru pro potřeby lidí v těžké životní situaci. Od května by mohly pokoje poskytnout azyl zhruba...

„Zájemce učí naši lektoři, tedy absolventky a absolventi olomoucké bohemistiky s bohatou zkušeností s výukou cizinců. Vyučují například na Letní škole slovanských studií či v ročních přípravných kurzech pro následné studium na vysoké škole,“ řekla Pavla Poláchová. Zdůraznila, že kurzy jsou určené primárně ukrajinským občanům, tak aby se v nastalé situaci mohli co nejrychleji uplatnit na trhu práce v České republice. Podle Poláchové centrum usiluje i o rozšíření nabídky kurzu i do některých dalších měst Olomouckého kraje.

V základním kurzu se zájemci učí grafický systém jazyka. Naučí se pochopit jednoduchý, přehledně strukturovaný text, porozumět jednoduchému formuláři a vyplnit ho či podat o sobě základní informace písemnou formou. Po kurzu by tak měli rozumět základním otázkám a měli by být schopni na ně v předvídatelných situacích reagovat. Frekventanti kurzu rovněž budou umět podat základní informace o sobě a také o všedních věcech, které se jich a jejich práce bezprostředně dotýkají.

„Už nyní se mohou do kurzu registrovat další zájemci, přihlášky se na Úřadu práce přijímají do 13. dubna. Druhá skupina se pak začne učit 20. dubna. Kdyby byl větší zájem, jsme připraveni učit i více skupin najednou,“ doplnila Pavla Poláchová.

Dětem z Ukrajiny pomáhá Pokreslený sešit. Vytvořila ho olomoucká pedagogická fakulta

Pro děti z Ukrajiny vytvořila olomoucká pedagogická fakulta speciální sešit v ukrajinštině, kam mohou kreslit a zaznamenávat své pocity a myšlenky. Podle odborníků to může pomoci řešit jejich případné psychické problémy. Pokreslený sešit již...

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Tisková zpráva | Foto Milada Křížková Hronová

Štítky Ukrajina, konflikt, pomoc, podpora, výuka, vzdělání, Filozofická fakulta, Univerzita Palackého, práce, Olomouc, Olomoucký kraj, Univerzita Palackého v Olomouci, uprchlík, Filozofická fakulta Univerzity Palackého, Úřad práce České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pro lepší šanci na práci. Ukrajinští uprchlíci se učí češtinu na olomoucké univerzitě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.