Počasí dnes30 °C, zítra21 °C
Sobota 6. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Mistr Jan Hus
Bez reklam

U Zábřehu se otevřela rozhledna Háječek. Hyperbolický paraboloid má třicet metrů

Třicet metrů má nová rozhledna Háječek na stejnojmenném kopci poblíž Zábřehu na Šumpersku. Konstrukce ve tvaru hyperbolického paraboloidu nabízí nádherné výhledy na Králický Sněžník, Jeseníky s Pradědem nebo Zábřeh a Litovel. Konstrukce váží třicet šest tun a nahoru vede 144 schodů.

"Rozhledna stojí na kopci Háječek, který má nadmořskou výšku 603 metrů a je součástí naučné stezky Nebe, peklo, země, ráj Svébohov a žluté turistické trasy ze Svébohova do Zborova a Horních Studének," popsal předseda spolku Jamapa, který rozhlednu postavil, Pavel Odstrčil. V tamním kraji má pevné kořeny, ve Svébohově jeho rod žije už po jedenáct generací, což představuje 400 let.

Díky tomu, že rozhledna stojí na kopci, nabízí ojedinělé výhledy po okolí. Vidět je například sjezdovka na Paprsku, celý Hrubý Jeseník s Pradědem, dále Háj nad Šumperkem a vzadu sila v Litovli a Zábřeh. Na druhé straně se ukazuje například sjezdovka na Bukové hoře nebo Suchý vrch.

Nápad na stavbu rozhledny vznikl už před lety. "Obrovskou výhodou bylo, že rozhledna už byla zanesená v územním plánu. Nějaká osvícený starosta Zborova ji tam před lety dal, o to byl celý projekt jednodušší. I tak přípravy a stavební povolení trvaly minimálně rok a další rok si vzala stavba rozhledny," podotkl Odstrčil.

Na kolik peněz rozhledna přišla, spolek neprozradil, na stavbu přispěli sponzoři, ministerstvo pro místní rozvoj nebo Olomoucký kraj.  

Rozhledna je vysoká 30 metrů, má 144 schodů a konstrukce váží 36 tun. Navrhl ji architekt Zdeněk Fránek, má turniket, a otevřená proto bude celoročně. Od dubna do září od 7 do 20 hodin, po zbytek roku od 9 do 16 hodin.

Do Jeseníků se vrátila kamenná vyhlídka. Majestátní Dalimilova rozhledna stojí na hoře Větrov

Po téměř padesáti letech se do Jeseníků vrací kamenná rozhledna, která bude připomínat původní rozhlednu ze Sněžníku, symbol nejvyšších moravskoslezských hor. Dalimilova rozhledna je její věrnou replikou. Otevře se v pátek na hoře Větrov v areálu...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Město Zábřeh

Štítky rozhledna, Hájíček, otevření, Zábřeh, Litovel, Praděd, okres Šumperk, Svébohov, Králický Sněžník, Jeseníky, kopec, Zborov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U Zábřehu se otevřela rozhledna Háječek. Hyperbolický paraboloid má třicet metrů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.