Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Na frekventovaných místech v Zábřehu začal fungovat bezplatný internet

Obyvatelé Zábřehu mohou od nynějška v budovách městského úřadu, knihovny, na hlavních náměstích nebo na některých zastávkách využívat bezplatný internet. Do konce roku chce radnice pokrýt i vlakové nádraží. Zřízení hotspotů přišlo na 700 tisíc korun.

"Omezení pro bezplatné připojení je 500 MB stažených dat nebo dvě hodin používání podle toho, co nastane dříve," popsala nastavené podmínky vedoucí odboru informatiky na zábřežské radnici Jana Kašíková.

Bezplatný internet mohou lidé využívat v budovách městského úřadu a knihovny, připojení funguje také na veřejných prostranstvích, kde bývají kulturní nebo společenské akce. Jde o náměstí Osvobození, kde jsou trhy a jarmarky, akce před kulturním domem a Masarykovo náměstí. Bezplatný internet funguje také na autobusové zastávce v ulici Valová, do konce roku chce radnice pokrýt také nádraží.

Zřízení hotspotů přišlo na 700 tisíc korun, dotace z Evropské unie v rámci projektu WiFi4EU byla 350 tisíc korun.

"Všechny prvky jsou součástí metropolitní optické sítě," dodal starosta Zábřehu František John (KUD-ČSL). Tato síť propojuje budovy městského úřadu a má i řadu dalších využití například pro připojení kamerových systémů městské policie.

Participativní rozpočet mají i školáci v Jeseníku. Nejvíc si přáli lepší WiFi

Větší zapojení občanů do rozhodování o místních projektech se rozvíjí v několika sídlech Olomouckého kraje. V Jeseníku mají kromě městského participativního rozpočtu i jeden menší, určený pro základní školu. Na ní již podruhé žáci volili mezi...

Litovel získala na free wi-fi dotaci 15 tisíc eur

Stejný projet bezplatné wi-fi na frekventovaných veřejných místech rozjela v loňském roce také Litovel na Olomoucku. Od poloviny června poskytuje internetové připojení celkem na patnácti hotspotech. Na projekt město z evropského grantu WiFi4EU dostalo dotaci 15 tisíc eur.

Data jsou volná v městském infocentru, městském klubu, muzeu, knihovně nebo v místní poliklinice, ale i na náměstí, v muzeum harmonik, v klubovně domu dětí, v malém sálu na Záložně nebo na koupališti a wourkoutovém hřišti.

"O internetu ve veřejných budovách a na veřejných prostranstvích jsme se bavili již delší dobu. V Litovli spolupracujeme v oblasti internetu se dvěma místními firmami, jedna z nich nás upozornila na možnost dotace. Jejím prostřednictvím jsme se spojili s organizátorem celého grantu a ono to až docela nečekaně vyšlo," pochvaloval si starosta Litovle Viktor Kohout (SNK).

Šumperská radnice rozšířila síť hotspotů. Bezplatný internet lze využívat až hodinu denně

Šumperská radnice pro své obyvatele po roce znásobila síť hotspotů, dík kterým se mohou při pohybu po městě bezplatně připojit k internetu. Službu radnice zavedla loni v srpnu, v centru se tehdy mohli lidé připojit na sedmi místech. Nyní město...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Zábřeh

Štítky wi-fi, bezplatný internet, městský úřad, knihovna, náměstí, Zábřeh, Internet, hotspot, Litovel, Evropská unie, František John, Masarykovo náměstí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na frekventovaných místech v Zábřehu začal fungovat bezplatný internet  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.