Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Olomoucká arcidiecéze truchlí. Na věčnost odešel charismatický farář Josef Červenka

Možná až tisíce lidí ovlivnil svým dobromyslným přístupem a energií farář v Soběchlebích na Hranicku Josef Červenka. Nejen jeho blízcí nyní truchlí, oblíbený kněz ve středu v noci zemřel po krátké a těžké nemoci v olomoucké fakultní nemocnici. Bylo mu 53 let.

Smutná zpráva zasáhla olomouckou arcidiecézi, kde P. Josef Červenka působil na mnoha farnostech. Knězem byl vysvěcen v Olomouci v roce 1996. Jeho pouť pak pokračovala ve Slavičíně, Bílovicích, Březolupech, ve Vyškově, Dědicích, Krásensku, Rychtářově či Studnici. Na přelomu tisíciletí zamířila do Šternberku, Domašova, Horní Loděnice, Mladějovic, kde působil jako farář či administrátor. V dalších letech se pak věnoval lidem a kněžské službě v Morkovicích, Pačlavicích, Počenicích, Prasklicích nebo Lidečku. Od roku 2017 až do své nečekané smrti působil v Soběchlebech u Hranic, Blazicích, Paršovicích a Hlinsku.

Svou aktivitu a úsilí věnoval také pořádání farních plesů či putování, podílel se například na obnovení Hromniční poutě matek ve Šternberku. V roce 2013 se otec Josef Červenka stal členem kněžské rady olomoucké arcidiecéze.

Pro respektovaného a dobrosrdečného faráře lidé píší řadu vzkazů nejen na sociálních sítích. „Odešel velký přítel a to vždycky bolí. Člověk, který zásadně změnil můj život a za to jsem mu nesmírně vděčný. Probouzet v lidech touhu po Bohu, oživit to tam, kde to spalo - to byla jeho parketa. Josef byl buldozer, který hrnul cestu pro Pána. Otče Josefe, díky za vše. Přimlouvejte se za nás tam nahoře,“ napsal ve vzpomínce na blízkého duchovního jeden z jeho mnoha přátel pan František.

Poslední rozloučení s charismatickým knězem se uskuteční v sobotu 23. dubna dopoledne při mši svaté v místě jeho posledního působiště, tedy ve farním kostele Nanebevzetí Panny Marie v Soběchlebích. Odpoledne pak proběhne rozloučení ve farním kostele sv. Jana Křtitele v Újezdci u Luhačovic, odkud Josef Červenka pocházel. „Poté bude jeho tělo uloženo do kněžského hrobu na místním hřbitově,“ informovali představitelé olomoucké arcidiecéze.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zdeněk Ovčáčik/Člověk a víra

Štítky Církev, kněz, křesťanství, víra, Josef Červenka, farář, Fakultní nemocnice Olomouc, Šternberk, Olomouc, Vyškov, Slavičín, Březolupy, Bílovice, Krásensko, Studnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoucká arcidiecéze truchlí. Na věčnost odešel charismatický farář Josef Červenka  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.