Počasí dnes21 °C, zítra19 °C
Úterý 2. července 2024  |  Svátek má Patricie
Bez reklam

Lhůta pro přechod k novému dodavateli energií vypršela. V kraji termín nestihlo přes sto klientů

V polovině dubna skončila půlroční lhůta, po kterou mohou energetické firmy poskytovat své služby zákazníkům v režimu takzvaného dodavatele poslední instance. Tato varianta se po říjnovém konci skupiny Bohemia Energy týkala takřka milionů lidí napříč Českou republikou. V Olomouckém kraji se společnosti ČEZ podařilo převést na standardní smlouvy 99 % zákazníků, více než stovce zbylých odběrných míst hrozí zařazení do kategorie neoprávněného odběru.

Organizace ČEZ Prodej převzala loni v říjnu 373 tisíc nových klientů, kromě 2157 se všechna odběrná místa podařilo převést z režimu dodavatele poslední instance (DPI). 750 z těchto odběrných míst nemělo za uplynulé měsíce žádnou nebo jen minimální spotřebu. V Olomouckém kraji zůstává podle mluvčího společnosti ČEZ Vladislava Sobola v režimu DPI posledních 122 odběrných míst.

„Klíčové pro nás bylo převést maximum zákazníků co nejrychleji z režimu DPI na cenově výhodnější standardní smlouvu, ať už u nás nebo u jiných dodavatelů. Během šesti měsíců jsme tak odeslali přes 3 miliony dopisů, e-mailů a SMS zpráv. Naše call centra vyřídila v souvislosti s režimem DPI přes 750 tisíc hovorů a e-mailů. V průměru jsme tak každého zákazníka v DPI kontaktovali sedmkrát a patnáctkrát pak ty, kteří zůstávali v DPI až do poslední chvíle. I díky této masivní komunikaci se nám podařilo převést drtivou většinu zákazníků na standardní smlouvu,“ uvedl generální ředitel ČEZ Prodej Tomáš Kadlec.

Tisícům domácností hrozí neoprávněný odběr energií. Záchranný režim za měsíc skončí

Okolo deseti tisíc domácností zůstává po říjnovém konci několika poskytovatelů energií v režimu takzvaného dodavatele poslední instance. Tato možnost je ale podle zákona k dispozici pouze na šest měsíců, brzy tak lidé budou energie odebírat...

Řadu zbylých zákazníků v posledních týdnech zároveň kontaktovali kromě zástupců distributorů energií také starostové obcí a pracovníci úřadů práce, kteří jim vysvětlovali nutnost přechodu na standardní smlouvu. 

Po půl roce DPI ze zákona končí. Zákazníky, kteří DPI neopustili, nyní kontaktuje distributor, protože nemají uzavřenu smlouvu o zajištění služby distribuční soustavy ani smlouvu na dodávku energií. „Pokud tito zákazníci urychleně nevyřeší smlouvu s novým dodavatelem, dostanou se do takzvaného ‚neoprávněného odběru‘ a v dalších týdnech jim bude přerušena dodávka a odmontován elektroměr,“ upozorňuje mluvčí společnosti ČEZ Vladislav Sobol.

Požár zasáhl sklad olomouckého hobbymarketu. Škoda přesáhne půl milionu

U požáru v hobbymarketu na Holické ulici v Olomouci zasahovaly jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů. Plameny ve skladové části prodejny se jim brzy podařilo dostat pod kontrolu, nedošlo tak na evakuaci obchodních prostor.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Tisková zpráva | Foto Pixabay.com

Štítky energie, elektřina, bydlení, plyn, Bohemia Energy, ČEZ, dodavatel poslední instance, DPI, černý odběr, Olomoucký kraj, Česká republika, Česko, Tomáš Kadlec, Úřad práce České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lhůta pro přechod k novému dodavateli energií vypršela. V kraji termín nestihlo přes sto klientů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.