Počasí dnes21 °C, zítra27 °C
Neděle 7. července 2024  |  Svátek má Bohuslava
Bez reklam

VIDEO: K životu se probudil vodopád v Bezručových sadech i Arionova kašna

Arionova kašna na Horním náměstí v Olomouci začala po zimní přestávce opět tryskat vodu. V provozu je i opravený vodopád v Bezručových sadech, který v minulosti kvůli nezvládnuté rekonstrukci budil kritiku. Rozběhly se kašny například také v Prostějově.

Arionova kašna, dílo olomouckého rodáka a světově proslulého sochaře Ivana Theimera, prochází vždy před začátkem sezony kontrolou. "Každoročnímu zprovoznění kašny musí předcházet vyčištění, revize a prověření celé technologie," potvrdil ředitel Technických služeb města Olomouce Pavel Dostál.

Arionova kašna pojme 24 kubíků vody, která je speciálně chemicky upravená, aby zůstala křišťálově čistá. Kašna se probouzí k životu současně s jarní etapou květinové výstavy Flora, fungovat začnou i oblíbená pítka sochaře Theimera na Horním a Dolním náměstí.

Dalších šest barokních kašen bude město pouštět postupně v posledním dubnovém týdnu. Provoz kašen přijde Olomouc ročně na zhruba čtvrt milionu korun.

V provozu je také kritizovaný vodopád

V Bezručových sadech v Olomouci začal kromě toho po více než třiceti letech fungovat umělý vodopád. Opravy za 2 miliony korun však budily kritiku, na jeho zkrášlení proto olomoucká radnice musela loni přidat dalšího čtvrt milionu korun. Obnovu historického vodopádu kritizovali nejen obyvatelé Olomouce, ale i odborníci a opozice. Lidem vadila například škaredá trubka, ošklivá trafostanice a architekti kritizovali nepovedenou koncepci celého díla.

Vodopád začal opět fungovat tento týden. "Ve všední dny bude v provozu od 12 do 17 hodin, o víkendech a v době květinových výstav či jiných významných městských akcích od 9 do 19 hodin," uvedl ředitel Výstaviště Flora Olomouc Jiří Svačinka.

Vodopád funguje na principu uzavřeného okruhu vody, na místě historických hradeb v Bezručových sadech vznikl už v roce 1965. Fungovat přestal někdy v závěru 80. let.

FOTOGALERIE: Jak šel čas s vodopádem

Středa, 27. října 2021, 19:10

FOTOGALERIE: Jak šel čas s vodopádem
FOTOGALERIE: Jak šel čas s vodopádem

Vodu už chrlí i prostějovské kašny

Kašny začaly v těchto dnech fungovat i v Prostějově na náměstí T. G. Masaryka, Hlaváčkově a Vojáčkově náměstí a na náměstí Spojenců. U kašny na Pernštýnském náměstí ještě probíhá rekonstrukce elektrické přípojky.

"Kašny prošly pravidelnou údržbou a opravami. Jednalo se zejména o odstranění vodního kamene, renovaci povrchu, drobné zednické a obkladačské práce s následným nástřikem nanoochrany proti usazování vodního kamene. Úpravy přišly na zhruba 350 tisíc korun," uvedl náměstek primátora Prostějova Jiří Pospíšil (Pévéčko).

Na zkrášlení nepovedeného vodopádu dá Olomouc čtvrt milionu korun

Čtvrt milionu korun chce olomoucká radnice dát na zkrášlení vodopádu v Bezručových sadech. Obnovu historického vodopádu kritizují obyvatelé, odborníci i opozice. Lidem vadila například škaredá trubka, ošklivá trafostanice a architektům nepovedená...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa, Město Prostějov, Město Olomouc, FB Tomáš Pejpek, FB Za krásnou Olomouc, FB ProOlomouc

Štítky kašny, vodopády, provoz, sezona, Olomouc, Prostějov, kašna, vodopád, sad, Ivan Theimer, Pavel Dostál, Tomáš Garrigue Masaryk, Jiří Pospíšil, Výstaviště Flora Olomouc, a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: K životu se probudil vodopád v Bezručových sadech i Arionova kašna  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.