Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Prostějov odložil změnu územního plánu. Lidé se bouřili proti možnosti stavět blízko lesoparku

Varianta pátého územního plánu v Prostějově se odkládá. Na mimořádném jednání zastupitelstva pro tento krok hlasovalo všech 31 přítomných zastupitelů. Nová podoba důležité koncepce pro rozvoj města se stala terčem kritiky kvůli pozemkům u lesoparku Hloučela, které by se podle nového plánu mohly změnit ve stavební parcely. Vedení města nakonec přišlo s návrhem o územním plánu nehlasovat a nechat dokumenty upravit.

Podle usnesení z úterního mimořádného zastupitelstva dojde v územním plánu k úpravám. Ty se budou týkat v první řadě oblasti nedaleko biokoridoru Hloučela. „Vedení města opakuje, že nikdy nechtělo zastavět ani jediný metr biokoridoru a cílem jeho postupu bylo rozšíření zeleně v celé této oblasti. Zástupci všech koaličních stran konstatovali, že se změna územního plánu stala terčem dezinformací, které znejistěly veřejnost a vyvolaly u části občanů dojem, že je okolí Hloučely v ohrožení. Koaliční strany se proto rozhodly zabránit pokračující účelové politické kampani a materiál z jednání navrhují stáhnout,“ uvedl v prohlášení na webu města primátor Prostějova František Jura (ANO) společně s náměstkem Jiřím Pospíšilem (PéVéčko) a náměstkyněmi Miladou Sokolovou (ODS) a Alenou Raškovou (ČSSD).

Zeleň v oblasti Hloučely tak i nadále zůstane pod ochranou proti možnosti zástavby. „Spadl mi kámen ze srdce, když se pátá změna územního plánu vyvíjí tímto směrem. V nějaké podobě se ale schválit musí. Omlouvám se těm, kteří čekají, aby mohli postavit třeba garáž nebo udělat nějakou jinou záležitost ve svém bydlišti nebo pracovišti. Je ale nezbytně nutné tento proces nyní o trošičku oddálit,“ řekl na zastupitelstvu Jan Navrátil z opozičního hnutí Změna pro Prostějov.

Prostějov chce ve Vrahovicích postavit nový park. Hloučelu však likviduje, namítají kritici

Ve Vrahovicích na východním okraji Prostějova hodlá zdejší radnice vybudovat nový park a rekreační biokoridor. Na opačné straně města přitom likviduje lesopark Hloučela, v jehož těsné blízkosti hodlá umožnit výstavbu. Podle opozice postup města...

Kromě občanských spolků či opozice sledovala dění kolem plánované změny územního plánu také bývalá prostějovská zastupitelka a nyní poslankyně Hana Naiclerová (STAN) či senátorka z Prostějovska Jitka Chalánková (BEZPP). Obě pak kvitovaly přímo na jednání zastupitelstva rozhodnutí odložit hlasování o nové podobě strategického dokumentu.

„Tato problematika mě oslovila prostřednictvím veřejnosti, která se na mě obrátila, a nejen na mě. Sledovala jsem také distanční projednávání změn územního plánu a námitek. Nebylo to jednoduché a příjemné. Vnímám obavy veřejnosti a vzhledem k tomu, že již došlo k úpravě navržených usnesení, tak jsem ráda, že vznikl další prostor k řádnému projednávání. Je třeba si uvědomit, že Prostějov trpí s životním prostředím, které není v nejlepším stavu. Ve městě je vysoká prašnost a zeleně je skutečně málo,“ upozornila ve svém příspěvku na zastupitelstvu senátorka Chalánková.

Armádní drony v Přerově. Na letiště v Bochoři se přestěhuje jednotka specialistů z Prostějova

Areál letiště v Přerově-Bochoři by se mohl stát základnou pro rozšiřující se prapor bezpilotních prostředků z Prostějova. Armáda plánuje více než miliardové investice do nákupu bojových dronů a hledá pro výcvik s těmito technologiemi vhodné zázemí.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Spolek Ajdony

Štítky Hloučela, územní plán, protest, petice, developer, výstavba, byty, radnice, Prostějov, Jitka Chalánková, František Jura, Jiří Pospíšil, Jan Navrátil, ANO 2011, Alena Rašková, Hana Naiclerová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prostějov odložil změnu územního plánu. Lidé se bouřili proti možnosti stavět blízko lesoparku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.