Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Přerov plánuje opravu bytů pro ukrajinské běžence. Ve městě našlo azyl pět set uprchlíků

Takřka dva a půl tisíce ukrajinských uprchlíků našlo azyl v Přerově či v okolních obcích, které pod město spadají. Do škol a školek dochází okolo stovky dětí z Ukrajiny. Přerovská radnice vyčlenila pro ubytování běženců Hotel Zimní stadion, ve hře je také rekonstrukce bytů bývalé svobodárny v Jižní čtvrti.

Přímo v Přerově našlo dosud zázemí takřka 500 Ukrajinců, kteří uprchli před válečným konfliktem ve své zemi, což tvoří zhruba jedno procento z celkového počtu obyvatel města. Dalších více než 1900 uprchlíků našlo ubytování v obcích s rozšířenou působností.

Město pro jejich ubytování vyčlenilo Hotel Zimní stadion s kapacitou 44 osob, připraven je i krizový byt v Jižní čtvrti, zázemí našli tito lidé i na faře v Předmostí. Podle Českého rozhlasu chce Přerov zrekonstruovat také dvacet nevyužívaných bytů v budově bývalé svobodárny rovněž v lokalitě Jižní čtvrť. Náklady má z velké části pokrýt státní dotace. Podle podmínek grantu musí byty sloužit uprchlíkům po dobu pěti let. Pokud již tyto prostory nebudou pro tento účel potřeba, může je město nabídnout pro bydlení i místním.

Na pondělním zastupitelstvu představitelé města Přerova informovali, že v žádném případě nebude omezena kapacita školek či škol. "Na území obce s rozšířenou působností Přerov je k dnešku 1940 uprchlíků, což je zhruba 1,5 procenta z celkového počtu obyvatel a přímo na území města Přerova je 515 uprchlíků z Ukrajiny, což je 1,2 procenta našich obyvatel. Do mateřských škol je v současné době zapsáno 24 dětí, v základních školách máme nyní již 73 žáků," uvedl náměstek primátora Petr Kouba (ODS).

Televizní zpráva o stěhování ukrajinských Romů do Litovle zaskočila obyvatele i vedení města

Nebývalé pozdvižení vzbudila v Litovli televizní reportáž, ve které bylo jako jedno z míst pro umístění početných skupin Romů prchajících z Ukrajiny označeno právě desetitisícové město na Hané. Starosta Viktor Kohout tuto variantu odmítá.

Ve školách jsou podle něj začleněny děti ve dvou formách - kromě standardní výuky přišlo město Přerov s vlastní iniciativou a na některých školách zřídilo takzvané výukové skupiny. "Jsou to skupiny ukrajinských tříd, kdy žáci běžně chodí do vyučování a v případě složitějších předmětů, ve kterých by češtině nerozuměli, dochází do speciální třídy, kdy se jim věnuje odborný pedagog s asistentem a pomáhá jim lépe se adaptovat na vzniklou situaci. Toto řešení zaujalo i ministerstvo školství," doplnil náměstek. Skupiny působí na ZŠ Želatovská, na ZŠ Za mlýnem a na ZŠ Trávník, další výuková skupina se připravuje v Základní škole Svisle.

O potřeby jednotlivých uprchlíků se starají sociální pracovníci magistrátu, město využívá i významné pomoci přerovské charity. Město nabízí běžencům také řadu volnočasových aktivit na školách. "Úřad práce nyní zajišťuje kurzy českého jazyka v Olomouci, Charita Přerov nabízí tyto kurzy dospělým osobám ve spolupráci s městem a kurzy pořádá také Obchodní akademie pro studenty," popsal náměstek Kouba. Dodal, že výuka češtiny bude i formou kroužku na ZŠ Trávník.

Na zastupitelstvu také zazněla informace, že v lokalitách, kde tito uprchlíci ve městě žijí, je zvýšen dohled městské policie a to kvůli výskytu symbolů podporujících ruskou agresi. Prostřednictvím KACPU v celém Olomouckém kraji bylo dosud registrováno přes 9000 uprchlíků.

V kraji už našlo práci čtrnáct stovek lidí z Ukrajiny, asi třetina dospělých. Uprchlická vlna slábne

Uprchlická vlna výrazně slábne. Zatímco v březnu Olomoucký kraj přijal přes sedm tisíc lidí z Ukrajiny, v dubnu to nebyla ani třetina. Zaměstnání už v kraji našlo čtrnáct stovek lidí z Ukrajiny, kteří uprchli před ruskou invazí. Je to asi třetina...

Hodnocení článku je 24 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Ukrajina, konflikt, krize, Rusko, pomoc, podpora, investice, rekonstrukce, dotace, byty, bydlení, škola, Přerov, uprchlík, Petr Kouba, Český rozhlas, ODS, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, Úřad práce České republiky, Charita Př

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přerov plánuje opravu bytů pro ukrajinské běžence. Ve městě našlo azyl pět set uprchlíků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.