Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

V kraji se chystá čarodějnický ohňový rej. Hasiči apelují na bezpečnost a ohlášení pálení

Na řadě míst nejen v Olomouckém kraji se po dvou letech covidových omezení chystají oblíbené večerní akce, které jsou spojené s filipojakubskou nocí. Tradiční pálení čarodějnic láká rodiny s dětmi, podle hasičů je ale potřeba dbát i na bezpečnost. Organizátorům doporučují nahlásit místo a termín zapálení vatry předem například s využitím jednoduché webové aplikace.

Podle mluvčí krajských hasičů Lucie Balážové jsou březen a duben měsíce, kdy jednotky hasičského sboru vyrážejí k požárům v přírodním prostředí nejčastěji. „Od začátku letošního roku jsme řešili už více než sto požárů trávy, polí, luk a lesů,“ podotýká Balážová.

V Olomouci se v sobotu chystá pálení čarodějnic například v areálu Korunní pevnůstky, na hřišti v městské části Holice, na fortu v Křelově či u jezera Poděbrady.

Podnikatelé musejí ze zákona ohlásit oheň na volném prostranství ze zákona, dalším organizátorům hasiči ohlášení výrazně doporučují. „Využít mohou jednoduchou webovou aplikaci. Ohlášení nám pomůže předejít planým výjezdům a naopak, pokud je to nutné, urychlí zásah jednotek,“ objasňuje mluvčí Balážová.

Lidé své táboráky musí zabezpečit, tak, aby se jim nevymkly z kontroly. Pokud způsobí požár, mohou podle zákona o požární ochraně zaplatit pokutu až pětadvacet tisíc. 

Doporučení a rady hasičů, jak čarodějnický oheň dobře zabezpečit

- místo pro rozdělávání ohně musí být bezpečně izolováno od hořlavých materiálů a ohraničeno pruhem širokým nejméně jeden metr, zbaveným jakýchkoliv hořlavin.  Je nutno dát pozor i na kořeny stromů a keřů. Od kraje lesních porostů musí být vzdálenost minimálně padesát metrů, v případě stohu je pak nutno dodržet odstup minimálně dvojnásobný. Zcela zakázáno je například rozdělávání ohně ve vysoké suché trávě, na strništi atd.

- i slabý vítr může způsobit rozšíření ohně na okolní porosty nebo domy. Při silném větru a v době velkého sucha oheň venku raději vůbec nerozdělávejte.

- hranici z polen je potřeba stavět tak, aby byla stabilní a nehrozilo její zhroucení do stran. Jinak se mohou plameny rozšířit do okolí a vymknout se kontrole.

- při rozdělávání ohně kdekoliv v přírodě či na volném prostranství v žádném případě nepoužívejte vysoce hořlavé látky jako třeba benzín, naftu či líh.

- při pálení ohňů by měla být vždy přítomna alespoň jedna osoba starší 18 let.

- oheň se nesmí ponechat bez dozoru. Hlídejte, aby nedošlo k jeho nekontrolovatelnému šíření a vzniku požáru. Mějte nachystán dostatek vody či písek nebo hlínu, kdyby se oheň vymykal kontrole. I proto je dobré umístit ohniště v blízkosti vodního zdroje. Příjezdové cesty vedoucí k místu pálení musí být průjezdné.

- opustit místo pálení je možno až poté, co je ohniště důkladně uhašeno, ať už prolitím vodou, nebo zasypáním zeminou. Pamatujte, že i ve zdánlivě zcela vyhaslém ohništi se mohou skrývat žhavé oharky a poryv větru je znovu rozdmýchá a oheň roznese.

Zdroj: Hasičský záchranný sbor ČR
Řeku Moravu v Olomouci přehradili hasiči nornou stěnou. Kvůli barvě z mostu Rejnok

Norná stěna v Moravě nedaleko Kojeneckého ústavu v Olomouci zaujala kolemjdoucí na Velikonoční pondělí. Hasiči zde zachytávali zbytky syntetických barev, které unikly dělníkům do vody při nástřiku nového mostu na Masarykově třídě. Situaci...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Tisková zpráva | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Pálení čarodějnic, tradice, oheň, akce, hasiči, požár, Olomoucký kraj, Olomouc, Hasičský záchranný sbor, Holice, Poděbrady, Křelov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V kraji se chystá čarodějnický ohňový rej. Hasiči apelují na bezpečnost a ohlášení pálení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.