Počasí dnes26 °C, zítra30 °C
Pondělí 8. července 2024  |  Svátek má Nora
Bez reklam

Je sucho, neprší a v řekách chybí voda. Bečva v Dluhonicích není ani na třetině normálu

Během letošního března spadlo nejméně srážek za posledních deset let a sucho se již začalo projevovat v potocích a řekách v Olomouckém kraji. Na začátku května jsou průtoky okolo poloviny normálu, například Bečva v Dluhonicích u Přerova však hlásí ani ne třetinový stav vody.

Kvůli nízkým srážkám, které trvají od loňského listopadu, a slabé sněhové pokrývce na horách klesající hladiny řek i podzemní vody. "Velmi málo prší, výjimečně spadlo patnáct milimetrů za 24 hodin, ale z těchto srážek prakticky nic nedoteklo do vodních toků, vše si bere půda a rostliny. Průtoky v řekách proto odpovídají 15 až 50 procentům průměrných květnových hodnot," popsal situaci ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

Například průtok v Moravě se nyní pohybuje mezi 60 a 40 procenty květnového normálu, Bečvou v Dluhonicích ovšem protéká pouze 28 procent dlouhodobého měsíčního průtoku.

Vodohospodáři proto z nádrží vypouštějí více vody, za uplynulé dva týdny šlo v rámci Povodí Moravy o 4 miliony kubíků, kterými dotovali průtoky v řekách. "Je důležité udržovat v řekách minimální zůstatkové průtoky, aby vodní toky poskytovaly dostatečné podmínky pro život vodním živočichům a na vodu vázaným společenstvům a současně, aby dostatečně ředily odpadní vody vypouštěné do vodních toků například z čistíren odpadních vod," vysvětlil Gargulák.

V Drahanovicích se kvůli suchu nesmí k napouštění bazénů a zalévání zahrad používat pitná voda

V Drahanovicích na Olomoucku platí kvůli suchu tříměsíční zákaz používání pitné vody k napouštění bazénů a zalévaní zahrad, jinak by mohlo být ohroženo zásobování obyvatel a místních částí Ludéřov, Střížov, Kníničky a Lhota pod Kosířem. Obec...

Některé potoky a řeky mohou vysychat

Většina nádrží na Moravě je v současné době plná nebo téměř plná. "Pracujeme s různými scénáři, v případě srážkového deficitu však může v některých tocích v průběhu jara a léta docházet i k jejich vysychání," varuje Gargulák.

Povodí Moravy tvrdí, že se dlouhodobě snaží co nejvíce zadržovat povrchovou vodu v krajině a v nádržích. V Olomouckém kraji jde například o projekt renaturace Moravy nad Olomoucí nebo revitalizace Bečvy.

FOTOGALERIE: Na pláž U vrbiček na Plumlovské přehradě se vrátilo stromořadí vrb

Na pláž U vrbiček na Plumlovské přehradě u Prostějova se vrátilo stromořadí vrb. Stromy s větvemi padajícími do vody zde rostly ještě před pár lety, nakonec je dohnalo stáří a bagrování dna. Nové stromořadí zde na vlastní náklady se souhlasem...

Hodnocení článku je 34 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Tisková zpráva | Foto Povodí Moravy

Štítky sucho, voda, nedostatek, průtoky, řeky, Povodí Moravy, Bečva, Morava, Olomoucký kraj, Přerov V-Dluhonice, Povodí Moravy (státní podnik), Přerov, vodní tok, nádrž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Je sucho, neprší a v řekách chybí voda. Bečva v Dluhonicích není ani na třetině normálu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.