Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Pátek 19. července 2024  |  Svátek má Čeněk
Bez reklam

Experti chtějí letos dokončit 3D mapu horní části Hranické propasti. Zkoumají také nová vřídla

Unikátní 3D mapu horní části Hranické propasti, nejhlubší zatopené jeskyně na světě, hodlají letos v létě dokončit experti z několika evropských univerzit ve spolupráci s jeskyňáři z Hranic. V příštím roce by chtěli pokračovat také pod takzvaným Mikádem, úzkým hrdlem, které je v hloubce 200 metrů.

"Jde o dva skenery. Jeden je určený pro suchou část propasti a mapa se v současné době dodělává. Druhý skener bude v červnu a červenci zkoumat i zatopenou část do hloubky 200 metrů po restrikci," popsal předseda České speleologické společnosti z Hranického krasu Michal Guba.

Vývojem tohoto robota se zabývají vědci z budapešťské univerzity ve spolupráci s kolegy z Portugalska a Belgie. Celý projekt je financovaný z grantu Evropské unie. "Letos chtějí zmapovat prostor nad Mikádem, aby robot neuvíznul, během příštího roku by chtěli pokračovat dál do hloubky," dodal Guba.  

Na dno Hranické propasti se zatím nikdo nedostal. V roce 2016 speciální sonda dosáhla hloubky 404 metrů. Tvůrce robota, Polák Bartlomiej Grynda, chce v průzkumu pokračovat. "Kolega z Polska nemá v současné době robota na hloubku ještě připraveného, staví úplně nové zařízení," podotkl Guba. Podle odhadů by propast mohla dosahovat hloubky až 1500 metrů.

Odborníci vytvořili unikátní 3D mapu suché části Hranické propasti. Pokračovat budou v létě

Hranickou propast, nejhlubší zatopenou jeskyni na světě, zobrazuje unikátní 3D mapa její suché části do hloubky 69,5 metru. Na mapě pracovali v uplynulých týdnech odborníci pomocí laserového 3D skeneru, který za pomoci obrovského množství bodů...

Vědci zkoumají také propojení celého podzemí 

Hraničtí jeskyňáři kromě to v letošním roce v propasti v hloubce kolem 150 metrů objevili několik nových vývěrů teplé vody. "Je to součást grantu na geologický a hydrologický průzkum Hranického krasu a celého jeho okolí. Odebíráme vzorky, které zkoumají vědci z brněnské Mendelovy univerzity, aby se zjistilo propojení například na vřídla, která jsou v lázních naproti, nebo návaznosti na Bečvu a přilehlé toky," vysvětlil Guba.

Řada expertů například varuje, že se stavbou plánované protipovodňové nádrže Skalička by se celý unikátní podzemní systém Hranického krasu včetně Zbrašovských aragonitových jeskyní mohl zhroutit.

Hranická propast je součástí přírodní rezervace Hůrka nedaleko Zbrašovských jeskyní. Hladina jezera začíná v hloubce 69,5 metru. Zdejší minerální voda má vysoký výskyt oxidu uhličitého a její teplota se pohybuje mezi 16 až 24 stupni, to naznačuje, že dno může být stovky metrů hluboko.

Speleologové se opět vydají do hlubin Hranické propasti. Využijí speciálního robota

Pomocí speciálně upraveného robota s delším lanem se speleologové pokusí znovu propátrat hlubiny Hranické propasti, která se již pět let pyšní titulem nejhlubší zatopené jeskyně na světě. Hlubiny chtějí prozkoumat ještě letos na podzim. Dosavadní...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Hranická propast

Štítky Hranická propast, mapa, 3D, vřídla, průzkum, Hranice, jeskyně, robot, Evropská unie, termální pramen, Česká speleologická společnost, Portugalsko, Belgie, Mendelova univerzita v Brně, Polsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Experti chtějí letos dokončit 3D mapu horní části Hranické propasti. Zkoumají také nová vřídla  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.