Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Obce v kraji začínají třídit gastroodpad. Ze zbytků jídel je zelená energie, pokryla by odběr desítek domácností

Třídění gastroodpadu si v Olomouckém kraji získává stále větší podporu. Jako první v zemi začali se sbíráním zbytků jídel a odpadů z kuchyni lidé v Šumperku, nyní se připojují další města. Desítky tun odpadů putují do bioplynové stanice v Rapotíne, která z nich vyrábí teplo a zelenou energii.

V Šumperku odstartoval pilotní projekt loni v květnu. V první fázi radnice po městě rozestavěla čtyři desítky nádob, jejich počet postupně roste. Od loňského května do konce roku do nich obyvatelé vyhodili téměř 51,5 tun odpadu.

"Toto množství představuje zhruba 180 000 nesnědených jídel, z nichž lze vyrobit elektřinu pro více než 20 domácností na celý rok nebo dobít více než 128 tisíc mobilních telefonů. Mohlo by vzniknout takové množství BioCNG, které vystačí na ujetí téměř 50 000 kilometrů," uvedl v tiskové zprávě obchodní ředitel bioplynové stanice EFG Rapotín BPS Ondřej Černý

Obyvatelé Šumperka začali třídit odpad ze svých kuchyní. Jsou první v zemi

Obyvatelé Šumperka začali od začátku května třídit kuchyňský odpad. Podle zástupců radnice je Šumperk prvním městem v České republice, které se do třídění gastroodpadu pouští. Nádoby na gastro odpad již město začalo rozmisťovat v ulicích. Zbytky...

Po úspěchu v Šumperku se začaly přidávat i další města a obce na Moravě. Připojily se Rapotín, Velké Losiny, Nový Malín nebo Bludov na Šumpersku a loni v listopadu se přidala Olomouc.

"V Olomouci lidé mohou třídit odpad z kuchyní na čtyřiceti místech lidnatého sídliště Povel. Věřím, že se podaří poměrně výrazně snížit podíl směsného komunálního odpadu ukládaného na skládku," sdělil náměstek primátora Olomouce Otakar Bačák (spOlečně), který má odpadové hospodářství ve své kompetenci.

Gastroodpad tvoří více než třetinu komunálního odpadu. Od příštího roku bude jeho třídění nařizovat zákon. Bioplynová stanice v Rapotíně z něho vyrábí bioplyn, část pohání kogenerační jednotku, která vyrábí elektřinu a teplo, další část se čistí na BioCNG s obsahem 99 procent metanu a pokračuje do distribuční soustavy.

Zbytky z fermentace slouží jako ekologické hnojivo, celý provoz má nulovou uhlíkovou stopu. Zatím jde o jedinou podobnou technologii v České republice. Na skládce se gastroodpad rozkládá a vznikají z něho skleníkové plyny.

Olomouc otestuje třídění gastroodpadu. Bude z něj bioplyn či energie

Čtyři desítky nádob na sběr kuchyňského odpadu v listopadu na sídlišti Povel v Olomouci zkušebně instaluje firma Energy financial group, která v Rapotíně na Šumpersku provozuje bioplynovou stanici. Pokud se třídění a sběr gastroopadu osvědčí,...

Naposledy se k třídění gastroodpadu připojili obyvatelé Šternberka a Velkého Týnce na Olomoucku. "Množství komunálního odpadu každoročně narůstalo, až čtyřicet procent je organického původu a bylo možné jej vytřídit a využít. Přinese to nemalý finanční efekt, protože skládkovné se bude každým rokem zvyšovat. Má to i ekologický význam, šetří se přírodní zdroje," je přesvědčen místostarosta Velkého Týnce Stanislav Denk.

Co je to gastroodpad?
Potravinový odpad z restaurací, stravovacích zařízení a kuchyní v domácnostech. Jde zejména o nezpracované suroviny, nezkonzumované zbytky pokrmů a potravin rostlinného nebo živočišného původu či potravin po datu spotřeby.
Co patří do gastroodpadu?
Tepelně upravené i neupravené zbytky živočišného a rostlinného původu, prošlé potraviny v původních obalech, syrové i tepelně zpracované maso, rybí a drůbeží kosti, mléčné výrobky včetně tekutých, například prošlé mléko v originálním obalu, ne však skleněném, zbytky ovoce a zeleniny, zbytky nedojedených jídel, pečivo, cukrovinky, sedliny z kávy a čaje i v sáčku.
Co do gastroodpadu nepatří?
Do gastroodpadu nepatří potraviny ve skleněných obalech, prázdné obaly, gumové či mikrotenové rukavice, mycí houbičky, drátěnky, jednorázové nádobí, tácky, kelímky, příbory, vepřové a hovězí kosti, uhynulá zvířata, psí exkrementy, jedlé oleje a tuky, nebezpečný odpad.
Zdroj: Město Šumperk

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Šumperk

Štítky gastroodpad, třídění, nárůst, rozvoj, bioplyn, úspory, Šumperk, Rapotín, jídlo, odpad, kuchyně, Olomoucký kraj, Olomouc, Ondřej Černý, Velký Týnec, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obce v kraji začínají třídit gastroodpad. Ze zbytků jídel je zelená energie, pokryla by odběr desítek domácností  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.