Třídění gastroodpadu si v Olomouckém kraji získává stále větší podporu. Jako první v zemi začali se sbíráním zbytků jídel a odpadů z kuchyni lidé v Šumperku, nyní se připojují další města. Desítky tun odpadů putují do bioplynové stanice v Rapotíne, která z nich vyrábí teplo a zelenou energii.
V Šumperku odstartoval pilotní projekt loni v květnu. V první fázi radnice po městě rozestavěla čtyři desítky nádob, jejich počet postupně roste. Od loňského května do konce roku do nich obyvatelé vyhodili téměř 51,5 tun odpadu.
"Toto množství představuje zhruba 180 000 nesnědených jídel, z nichž lze vyrobit elektřinu pro více než 20 domácností na celý rok nebo dobít více než 128 tisíc mobilních telefonů. Mohlo by vzniknout takové množství BioCNG, které vystačí na ujetí téměř 50 000 kilometrů," uvedl v tiskové zprávě obchodní ředitel bioplynové stanice EFG Rapotín BPS Ondřej Černý.
Středa, 5. května 2021, 15:05
Obyvatelé Šumperka začali od začátku května třídit kuchyňský odpad. Podle zástupců radnice je Šumperk prvním městem v České republice, které se do třídění gastroodpadu pouští. Nádoby na gastro odpad již město začalo rozmisťovat v ulicích. Zbytky z...
Po úspěchu v Šumperku se začaly přidávat i další města a obce na Moravě. Připojily se Rapotín, Velké Losiny, Nový Malín nebo Bludov na Šumpersku a loni v listopadu se přidala Olomouc.
"V Olomouci lidé mohou třídit odpad z kuchyní na čtyřiceti místech lidnatého sídliště Povel. Věřím, že se podaří poměrně výrazně snížit podíl směsného komunálního odpadu ukládaného na skládku," sdělil náměstek primátora Olomouce Otakar Bačák (spOlečně), který má odpadové hospodářství ve své kompetenci.
Gastroodpad tvoří více než třetinu komunálního odpadu. Od příštího roku bude jeho třídění nařizovat zákon. Bioplynová stanice v Rapotíně z něho vyrábí bioplyn, část pohání kogenerační jednotku, která vyrábí elektřinu a teplo, další část se čistí na BioCNG s obsahem 99 procent metanu a pokračuje do distribuční soustavy.
Zbytky z fermentace slouží jako ekologické hnojivo, celý provoz má nulovou uhlíkovou stopu. Zatím jde o jedinou podobnou technologii v České republice. Na skládce se gastroodpad rozkládá a vznikají z něho skleníkové plyny.
Pondělí, 11. října 2021, 17:03
Čtyři desítky nádob na sběr kuchyňského odpadu v listopadu na sídlišti Povel v Olomouci zkušebně instaluje firma Energy financial group, která v Rapotíně na Šumpersku provozuje bioplynovou stanici. Pokud se třídění a sběr gastroopadu osvědčí, mohly...
Naposledy se k třídění gastroodpadu připojili obyvatelé Šternberka a Velkého Týnce na Olomoucku. "Množství komunálního odpadu každoročně narůstalo, až čtyřicet procent je organického původu a bylo možné jej vytřídit a využít. Přinese to nemalý finanční efekt, protože skládkovné se bude každým rokem zvyšovat. Má to i ekologický význam, šetří se přírodní zdroje," je přesvědčen místostarosta Velkého Týnce Stanislav Denk.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.