Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Policie stíhá strojvůdce lokomotivy, v Němčicích nad Hanou se srazila s vlakem. V případu je víc pochybení

Policie obvinila z obecného ohrožení z nedbalosti strojvedoucího lokomotivy, která se na konci loňského července v Němčicích nad Hanou na Prostějovsku srazila s osobním vlakem. Při srážce vlaků vykolejily dva vozy, dva lidé byli zraněni a škoda přesáhla 24 milionů korun.

"Bylo zahájeno trestní stíhání strojvedoucího elektrické lokomotivy, který byl obviněn z trestného činu obecné ohrožení z nedbalosti. Dle trestního zákoníku hrozí za tento trestný čin peněžitý trest, případně trest odnětí svobody od dvou do osmi let," uvedla policejní mluvčí Miluše Zajícová.

Nehoda se stala v sobotu 31. července ve 13:30 v blízkosti stanice Němčice nad Hanou, nákladní lokomotiva se srazila s osobním vlakem č. 3821 jedoucím z Olomouce do Nezamyslic. Při hrozivě vypadající nehodě byli zraněni pouze jeden cestující v osobním vlaku a strojvedoucí lokomotivy. V obou případech šlo o lehká zranění. Hasiči z vlaku evakuovali pět cestujících a personál. 

Policie obvinila strojvedoucího v těchto dnech. Podle vyšetřování Drážní inspekce zapříčinil nehodu po nedovolené jízdě za návěstidlo. "Je nepochybné, že strojvedoucí vlaku Lv 52489 nejednal s úmyslem vzniku mimořádné události. Jeho chování bylo ovlivněno nevědomou chybou ve spojení s nedůsledným (nepřesným) dodržováním právních předpisů a vnitřních předpisů..," uvedla inspekce.

V Němčicích nad Hanou na Prostějovsku se dnes odpoledne srazila lokomotiva s osobním vlakem. Provoz na trati mezi Nezamyslicemi a Kojetínem je přerušen, vozy vykolejily. Dva lidé byli zraněni, řekla policejní mluvčí Miluše Zajícová. Zranění podle ní...

Drážní inspekce ve zprávě také upozornila na překročení rychlosti obou vlaků - lokomotiva překročila při jízdě na trati mezi železniční stanicí Nezamyslice a Němčice nad Hanou nejvyšší dovolenou rychlost 30 kilometrů za hodinu až o 21 kilometrů za hodinu, osobní vlak při vjezdu do železniční stanice Němčice nad Hanou překročil nejvyšší dovolenou rychlost 40 kilometrů za hodinu až o 26 kilometrů za hodinu. 

Strojvůdce lokomotivy s třináctiletou praxí inspektorům řekl, že si nedokáže vysvětlit překročení rychlosti. Po střetu vlaků narazil hlavou do ovládacího pultu.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje

Štítky strojvůdce, obvinění, srážka, železnice, zranění, Drážní inspekce, pochybení, Němčice nad Hanou, policie, osobní vlak, okres Prostějov, Nezamyslice, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie stíhá strojvůdce lokomotivy, v Němčicích nad Hanou se srazila s vlakem. V případu je víc pochybení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.