Počasí dnes11 °C, zítra12 °C
Sobota 5. října 2024  |  Svátek má Eliška
Bez reklam

Olomouc navýší svůj podíl v Oltermu. Budeme mít lepší kontrolu nad cenami tepla, tvrdí město

Město Olomouc navýší svůj podíl ve společnosti Olterm & TD, od čehož si slibuje lepší kontrolu nad cenami tepla pro téměř třicet tisíc bytů v Olomouci a v nedalekých Hlubočkách. Město má nyní v Oltermu zhruba třetinový podíl, který vzroste na 49 procent. Zbytek si nechá francouzská skupina Veolia.

Transakci schválili na svém posledním zasedání městští zastupitelé. Olomouc navýší svůj podíl ve společnosti Olterm & TD tak, že do firmy vloží svou teplárenskou infrastrukturu v hodnotě 58 milionů korun. Operaci musí ještě na konci června potvrdit valná hromada společnosti.

"Po tříletém vyjednávání s Veolia Energy jsme dosáhli ukončení smlouvy, která pro město nebyla výhodná. Nově zvyšujeme svůj podíl ve společnosti, což znamená, že budeme mít větší kontrolu nad cenou tepla dodávaného Olomoučanům. Město bude mít nárok i na větší podíl na zisku," komentoval celou operaci ekonomický náměstek primátora Olomouce Otakar Štěpán Bačák (spOLečně).

Proti je například opoziční klub Piráti a Starostové. "Vadí nám, že zvýšením podílu z 34 na 49 procent se právně nezmění vůbec nic. Pořád budeme mít menšinu, a když si Veolia dupne, přehlasuje nás, což se v minulých letech dělo. Budeme mít sice hlas silnější, ale je to spíše záležitost pocitu, než že bychom měli reálně větší hlas," kritizoval celou věc opoziční zastupitel Viktor Tichák (Piráti a starostové).

V dálkovém vytápění navíc Tichák nevidí budoucnost, takže zvyšování podílu ve firmě, která se dálkovým vytápěním zabývá, není krok správným směrem.

Teplo v Olomouci zdraží skoro o pětinu. Cenu tlačí vzhůru emisní povolenky

Trend nárůstu cen se nevyhne ani platbám za tepelné energie v Olomouci. Společnost OLTERM & TD Olomouc, která tyto služby zajišťuje pro domácnosti v krajské metropoli, oznámila pro příští rok navýšení ceny o 17 procent. Podle zástupců firmy a města...

Podle Bačáka město chtělo v Oltermu získat většinu 51 procent, Veolia na to však nechtěla přistoupit. Transakce znamená ukončení současné nájemní smlouvy na městskou infrastrukturu a vypořádání všech pohledávek.

"Naším společným cílem je i nadále zajišťovat spolehlivé a cenově přijatelné dodávky tepla, ale také pokračovat v modernizaci a ekologizaci soustavy," prohlásil generální ředitel společnosti Veolia Energie ČR Reda Rahma.

Společný podnik Olterm & TD Olomouc v minulých letech modernizoval kotelny na tuhá paliva na ekologičtější plynové zdroje a dožívající plynové kotelny nahradil kondenzační plynovou technologií. Ceny plynu ovšem v poslední době raketově rostou. 

"Ve vybraných lokalitách jsme zároveň modernizovali parní tepelná zařízení za účinnější horkovodní zdroje a rozvody," uvedl ředitel Olterm & TD Olomouc Kamil Vrbka.

Opoziční klub ProOlomouc transakci podpořil. "Důvodem bylo sjednocení teplárenských sítí pod jednu hlavičku. Nedávalo smysl, aby byly rozdělené pod město a pod firmu, ve které má město podíl. Nebude to mít vliv na cenu tepla, tam je podstatné, kdo má energetický zdroj, a to je Veolie, a to, kolik stojí suroviny. Péče o veřejné sítě je však důležitá a nechceme, aby se opakovalo zanedbávání jako u vodárenských sítí," argumentoval opoziční zastupitel Tomáš Pejpek (ProOlomouc).

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky teplo, vytápění, ceny, kontrola, městské zastupitelstvo, podíl, Olterm & TD, Veolia Energie ČR, Olomouc, Veolia Environnement, Hlubočky, Piráti a Starostové, Viktor Tichák, OLTERM & TD Olomouc, a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomouc navýší svůj podíl v Oltermu. Budeme mít lepší kontrolu nad cenami tepla, tvrdí město  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.