Počasí dnes21 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Manthellan couvá, po Prostějovu už nechce 320, ale jen 45 milionů. Obchodní galerii nepostavil

Developerská společnost Manthellan radikálně slevila ze svých požadavků a místo 320 chce po Prostějovu jako náhradu škody už jen 45 milionů korun. Společnost měla v centru Prostějova postavit obchodní galerii za miliardu, smlouvy s městem však zrušil soud, protože byly neplatné.

Finanční požadavky sdělil zástupcům radnice předseda představenstva Manthellanu Richard Morávek. Jde o stejnou skupinu investorů, kteří v Olomouci postavili nákupní centrum Šantovka. Projekt nákupního centra v Prostějově se však dlouhé roky nepodařilo uvést v život. 

V roce 2019 Manthellan v předžalobní výzvě požadoval po radnici 320 milionů korun jako náhradu škody. Nejprve jeho právníci přednesli požadavek na náhradu vynaložených nákladů 23 milionů korun a na dalších 230 milionů korun vyčíslili ušlý podnikatelský zisk. "V rámci mediace jsme se dostali na částku celkem kolem 45 milionů korun," řekl primátor Prostějova František Jura (ANO).

Město Prostějov odstraní zátarasy, které na parkoviště na Komenského ulici instaloval soukromník

Prostějovská radnice chce ve čtvrtek odstranit betonové zátarasy z městských pozemků, které tam v závěru loňského roku instalovala firma Manthellan a parcely od té doby odmítá vyklidit. Plocha bude uvolněna k parkování, sdělila primátorka Alena...

Jelikož soud podle Jury rozhodl o absolutní neplatnosti smluv s firmou Manthellan, město nyní může jen těžko přistoupit na nějaké kompromisy. "Je to samozřejmě otázka zastupitelstva. My tam musíme předložit tento návrh pana Morávka a zastupitelé musí s plným vědomím a svědomím hlasovat, jakým způsobem se k tomu postavíme," podotkl Jura.

Mluvčí developera Manthellan Petr Hlávka mediaci potvrdil. "Společnost Manthellan zároveň dodržuje důvěrnou a neveřejnou povahu mediace, která byla zahájena na základě výzvy soudu. V rámci ní na počátku obě strany souhlasili se zachováním mlčenlivosti s cílem nalezení dohody. Tento princip budeme po celou dobu jednání ctít," uvedl Hlávka. Manthellan podle něj zpracuje a předloží písemný návrh smíru, aby jej mohly projednat orgány města.

Investor Galerie Prostějov poslal stranám s „relevantním programem

Padesátitisícové finanční dary rozeslala před komunálními volbami osmi politickými stranám a hnutím v Prostějově společnost Manthellan, která s radnicí vede vleklý spor kvůli plánované stavbě nákupního centra Galerie Prostějov. Výjimkou je ČSSD,...

Soudní spor o platnost smlouvy mezi radnicí a firmou Manthlellan o smlouvě budoucí se týkal postupu města při přípravě projektu. Zatímco v podmínkách výběrového řízení byl závazek, že investice zahrne také stavbu společenského centra nejméně pro 500 lidí, tak v uzavřené smlouvě se společností Manthellan už o tom není zmínka. Celý případ provázely ostré spory, závažná pochybení, nátlakové akce, ale například i zablokování jediného většího parkoviště v centru města.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Prostějov

Štítky Mathellan, odškodné, obchodní galerie, soud, smlouva, Prostějov, František Jura, radnice, Šantovka, ANO 2011, Olomouc, galerie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Manthellan couvá, po Prostějovu už nechce 320, ale jen 45 milionů. Obchodní galerii nepostavil  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.