Počasí dnes24 °C, zítra30 °C
Pátek 5. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Cyril a Metoděj
Bez reklam

U kostela sv. Mořice v Olomouci archeologové objevili textilní čelenku zdobenou českými granáty

Rekonstrukce vodovodu podél jižního a západního průčelí kostela sv. Mořice v Olomouci přinesla pozoruhodné archeologické nálezy, například textilní čelenku zdobenou českými granáty, medailonky, křížky nebo torzo relikviáře či boty. Archeologové odhalili také zbytky zděných konstrukcí, pravděpodobně hřbitovních kaplí.

Průzkum u kostela sv. Mořice archeologové z olomoucké pobočky Národního památkového ústavu zahájili v dubnu v souvislosti s rekonstrukcí vodovodu. Okolí olomouckého chrámu patří do oblasti historického jádra města, kde již v minulosti experti zaznamenali osídlení jak z pravěku, tak středověku. 

"Jelikož se u kostela sv. Mořice pohřbívalo až do roku 1784, bylo možné očekávat archeologické nálezy související právě s ukládáním lidských ostatků. Jejich pozůstatky se v druhotných neanatomických polohách nacházely takřka v průběhu celé stavby. Všechny lidské kosti byly po skončení výzkumu pietně uloženy zpět na původní místo," popsala Sandra Kolářová z Národního památkového ústavu v tiskové zprávě.

Archeologové z Olomouce nalezli pohřebiště z doby bronzové. Místo skrývalo i zlatý šperk

Na trase vysokotlakého plynovodu Moravia, který bude procházet přes území čtyř krajů, pracovali také archeologové při záchranném průzkumu. Ten přinesl vzácné objevy z mladší doby bronzové. U obce Zdounky na Kroměřížsku prozkoumali odborníci z...

V zemi byly rovněž součásti oděvů zemřelých, mince a ozdoby, jako například medailonky a křížky. "Mezi nimi lze vyzdvihnout nález fragmentu textilní čelenky zdobené kovovými pozlacenými dracouny, říčními perlami a českými granáty nebo například torzo relikviáře z barevného kovu i s dochovanou relikvií. Čelenka byla nalezena společně s částí lidské lebky. Mezi ní a lebeční stěnou zůstaly dochovány vlasy pohřbené ženy," uvedla Kolářová.

Archeologové objevili také zbytky zděných konstrukcí. Jejich účel je vzhledem k malému rozsahu vykopávek nejasný, lze však předpokládat, že by mohly být spojovány s hřbitovními kaplemi. Na několika místech se dochovaly také zbytky středověkých odpadních vrstev které dokládají existenci hospodářských dvorků.

"Z nich se podařilo vyzvednout několik fragmentů dřev, které budou dále dendrochronologicky datovány, několik kusů kůží, mezi nimiž byla rozpoznána část boty, a v prostředí středomoravských měst poměrně výjimečný nález vlněné textilie s keprovým vzorem a zachovaným pevným okrajem. V současnosti probíhá konzervace a zpracovávání všech archeologických nálezů," dodala Kolářová.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Národní památkový ústav Olomouc

Štítky archeologie, čelenka, český granát, sv. Mořic, vykopávky, vodovod, Národní památkový ústav, Olomouc, kostel, Mořice, Pyrop, archeologický nález, kaple, obuv

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U kostela sv. Mořice v Olomouci archeologové objevili textilní čelenku zdobenou českými granáty  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.