Počasí dnes11 °C, zítra12 °C
Sobota 5. října 2024  |  Svátek má Eliška
Bez reklam

Přerov začne hlasovat o návrzích v participativním rozpočtu. Prostějované si vybrali altán nebo osvětlení parku

Už tento pátek se obyvatelé Přerova budou moci seznámit s třiadvaceti vybranými návrhy v participativním rozpočtu, o kterých budou moci hned od pondělí hlasovat. V sousedním Prostějově je již hlasování u konce, lidé podpořili altánek v parku, workoutové hřiště nebo výměnu světel v okolí prostějovské hvězdárny.

V rámci participativního rozpočtu Přerované v prvním kole navrhli 45 projektů, ze kterých město s ohledem na jejich reálnost vybralo 23 návrhů. Obyvatelé se s nimi budou moci seznámit v pátek 17. června od 16 hodin ve velkém sále Městského domu. Šanci vystoupit a přesvědčit veřejnost o svých návrzích budou mít také autoři projektů. Elektronické hlasování začne hned v pondělí a potrvá do konce července. Vítězné návrhy chce radnice zveřejnit v polovině srpna.

"Mezi vybranými návrhy jsou například venkovní betonový stůl na stolní tenis, grilovací zóna na Laguně, koše na psí exkrementy, workoutové hřiště u nemocnice, mobilní letní kino, pítka nebo zelené zastávky městské hromadné dopravy," popsala vedoucí Kanceláře primátora Přerova Daniela Novotná

Na participativní rozpočet radnice vyčlenila 1,5 milionu korun. Zvítězit mohou tři větší návrhy, každý za maximálně 500 tisíc, nebo více malých. "Jsme rádi, že se Přerované zajímají o věci veřejné a zapojili se se svými nápady. O tom, které projekty dostanou zelenou, rozhodnou sami občané svým hlasováním," řekl primátor Přerova Petr Měřínský (ANO).

Participativní rozpočet mají i školáci v Jeseníku. Nejvíc si přáli lepší WiFi

Větší zapojení občanů do rozhodování o místních projektech se rozvíjí v několika sídlech Olomouckého kraje. V Jeseníku mají kromě městského participativního rozpočtu i jeden menší, určený pro základní školu. Na ní již podruhé žáci volili mezi...

V sousedním Prostějově lidé o návrzích v participativním rozpočtu hlasovali již na jaře a vybrali čtyři projekty, a to altán v Kolářových sadech, opravu chodníků ve vnitrobloku Olomoucká, workoutové hřiště na náměstí Spojenců a moderní osvětlení v okolí prostějovské hvězdárny, které by nerušilo pozorování hvězd.

"V projektu rekonstrukce se hovoří o výměně sodíkových svítidel za vhodný typ LED osvětlení s regulací intenzity. Celkem se má jednat o výměnu asi devadesátky svítidel s náklady ve výši zhruba 800 tisíc korun," potvrdil v tiskové zprávě náměstek primátora Prostějova Jiří Pospíšil (Pévéčko). Město hodlá využít dotace, které vyspalo ministerstvo průmyslu a obchodu a mohly by pokrýt veškeré náklady. Projekt s názvem Vraťte nám hvězdnou oblohu by se mohl uskutečnit již letos. 

U dalších návrhů město připravuje výběrová řízení a projekty. "Například zahájení projektu oprav chodníků je možné až na jaře roku 2023. Na místě budoucího hřiště při jednání s navrhovatelkou došlo k ujasnění představy náplně, vzhledu a umístění hřiště. Bude připraveno výběrové řízení s možným termínem realizace na podzim letošního roku," vysvětlila mluvčí prostějovské radnice Jana Gáborová.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jana Jílková

Štítky participativní rozpočet, návrhy, projekty, hlasování, Přerov, Prostějov, rozpočet, projekt, osvětlení, Jiří Pospíšil, Petr Měřínský, Jana Gáborová, městský dům, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přerov začne hlasovat o návrzích v participativním rozpočtu. Prostějované si vybrali altán nebo osvětlení parku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.