Počasí dnes28 °C, zítra28 °C
Středa 17. července 2024  |  Svátek má Martina
Bez reklam

Most není skluzavka. Stavba v Olomouci dostává speciální bezpečnostní zábrany

Netypické doplňky získal před dokončením most přezdívaný Rejnok na olomoucké Masarykově třídě. Zvlněné středové pásy osadili stavaři speciálními ostnatými koulemi, které by měly potenciálním dobrodruhům zabránit ve výstupu na konstrukci mostu. Na Masaryčce panuje čilý stavební ruch, důležitý městský bulvár má být do konce června hotový.

Z ozdobných linie nového mostu, kterému zastupitelstvo města s odkazem na slavného olomouckého kameníka schválilo oficiální název Most Václava Rendera, vystupují na několika místech zhruba půlmetrové kuličky z prutů z nerezové oceli. Slouží jako zábrana před nezvanými hosty, které by lákal výstup, výjezd či sjezd na oblouky mostu. „Každý na základě selského rozumu ví, že na zábradlí nebo konstrukce mostu se nemá vstupovat. Přesto zde tyto bezpečnostní prvky byly raději nainstalovány. Podobu zábran byla konzultována s architektem panem Novákem, který ji odsouhlasil,“ objasnila mluvčí olomouckého magistrátu Jana Doleželová.

Náročné bydlení u stavby Rejnoka. Olomouc poskytne jako kompenzaci vstupy do zoo či divadla

Tisícikorunové poukázky do zoo, aquaparku nebo třeba divadla. Kompenzaci za komplikace způsobené stavbou protipovodňových opatření na řece Moravě opět nabízí občanům město Olomouc. O benefity mohou žádat lidé, kteří mají trvalé bydliště na...

Kromě svařených ježků budou podle zástupců zhotovitele stavby na okrajových obloucích také zábrany ve formě ocelových hřebenů. „Zabránit někomu v takovém pokušení je složité, je to jako vysvětlovat, že se nemá lézt na sloup Nejsvětější trojice. Stát se to může. Celá Masarykova třída je pod kamerovým systémem, i tento úsek tedy bude pod kontrolou městské policie. Věřím, že lidé mají zdravý rozum a riziko pádu nebudou zbytečně podstupovat,“ řekl pro pořad Otevřená radnice olomoucký primátor Miroslav Žbánek (ANO).

Na Masarykově třídě nyní pokládají dělníci asfaltové vrstvy vozovky, dláždí se chodníky i budoucí náplavka a dokončují se úpravy tramvajové trati a zastávek. Na městském bulváru a v okolních ulicích bude od prázdnin maximální povolená rychlost 30 kilometrů v hodině.

„Aktuálně se dokončuje zastávka vídeňského typu a probíhají práce na vodorovném dopravním značení. Finalizuje se také příprava klidové zóny třicet, se kterou také souvisí instalace dopravních značek. Prvního července se obnovuje provoz a do té doby musí být všechno hotové,“ říká mluvčí Jana Doleželová.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Investice, stavba, Masarykova třída, most, protipovodňová opatření, Olomouc, Jana Doleželová, Miroslav Žbánek, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Patrik Vydlák

Jo. Máme v Olomouci bulvárů víc. Jsme znovu 5. největší město v ČR, před Libercem- cca o 4 000 lidí. Chtělo by to víc odvahy při stavbách na těchto bulvárech- třída Svobody, Kosmonautů, Masarykova, Havlíčkova, 17. listopadu, Palackého. To jsou bulváry, které mají mít restaurace, občerstvení, posezení venku, koncertní a hudební a divadelní sály, budovy s módou... tak jsem zvědav na další koncepce..

Středa, 15. června 2022, 17:35Odpovědět

Most není skluzavka. Stavba v Olomouci dostává speciální bezpečnostní zábrany  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.