Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

V regionu se ukázaly první houby. Podle mykologů už rostou kováři, dubáci nebo holubinky

V některých oblastech Olomouckého kraje panuje podle nejnovější předpovědi meteorologů velká pravděpodobnost, že zde porostou houby. Mohou za to deště z poslední doby a následné teplé počasí. V regionu mohou nyní lidé podle mykologů najít například na kováře, dubáky nebo holubinky.

"Na některých místech v regionu se už určitě dá něco najít. Docela zapršelo, je teplo a ukázaly se už první houby. Lidé našli první kováře, dubáky a byly i nějaké holubinky," potvrdil Milan Plášek z Mykologického spolku v Přerově.

Například kováři podle něho rostou v Hostýnských vrších, další úlovky však lidé nosí i z ostatních míst střední Moravy. "Hlavní houbařská sezona je samozřejmě vždy na podzim, ale houby už rostou a dá se něco najít. Nebude to ve velkém, ale na procházku po lese to určitě je," dodal mykolog.

Mykologové nasbírali pro přerovskou výstavu na 300 druhů hub, úlovky nosí i návštěvníci

Vzácné druhy jako hřib žlutý, voskovka ovčí, hřib Moserův nebo hřib horský zdobí ode dneška tradiční mykologickou výstavu hub v Přerově. Mykologové se kvůli expozici rozjeli do Jeseníků či do Hostýnských vrchů, nashromáždili přitom na 300 druhů...

Místa, kde je velká pravděpodobnost růstu hub, jsou podle nejnovější předpovědi meteorologů na severovýchodě Olomouckého kraje okolo Moravského Berouna a na východě poblíž Hustopečí nad Bečvou. 

"Mapa vyjadřuje vhodnost vláhových podmínek pro růst hub. Základem výpočtu je informace o nasycení půdy srážkami v předchozích 30 dnech v kombinaci s průměrnými teplotami posledních sedm dní. Obecně platí, že houby začínají nejvíce růst po vydatných deštích, asi 10 dní po nich, a následném teplém, nikoli však horkém počasí," uvádějí meteorologové.

Hodnocení článku je 62 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com, Český hydrometeorologický ústav

Štítky houby, kovář, dubák, déšť, teplo, předpověď, mykolog, Přerov, Olomoucký kraj, holubinka, Střední Morava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V regionu se ukázaly první houby. Podle mykologů už rostou kováři, dubáci nebo holubinky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.