Počasí dnes26 °C, zítra30 °C
Pondělí 8. července 2024  |  Svátek má Nora
Bez reklam

Téměř polovina kontrolovaných zmrzlin v kraji nevyhověla normám. Rodiče by měli zpozornět

Téměř polovina zmrzlin, které v Olomouckém kraji kontrolovali hygienici, nevyhověla požadovaným limitům. Ve dvanácti vzorcích objevili bakterie čeledi Enterobacteriaceae, což by však zdravé dospělé lidi nemělo nijak významně ovlivnit. Salmonellu nebo Listerii hygienici neobjevili.

Kontroly zmrzlin zahájili pracovníci Krajské hygienické stanice Olomouckého kraje už v květnu a do dnešního dne odebrali 28 vzroků této točené pochoutky.

"Z nich 12 vzorků nevyhovělo požadovaným hygienickým limitům upravených legislativou EU. Ve vzorcích zmrzlin byly laboratorními rozbory objektivizovány nadlimitní počty kolonií bakterií čeledi Enterobacteriaceae, což svědčí o nedostatečné hygieně výrobního procesu, tedy zejména o nedostatečné sanitaci zařízení na výrobu zmrzliny," potvrdila v tiskové zprávě mluvčí hygieniků Markéta Koutná.

Tyto bakterie by ovšem podle ní u zdravých jedinců neměly mít vážné zdravotní následky, nepříznivá reakce by se mohla objevit akorát u osob se sníženou imunitou nebo u dětí.

Higienici se zaměřili na zmrzliny vyráběné studenou cestou, smícháním zmrzlinového prášku s pitnou vodou, a zkoumají, zda neobsahují bakterie rodu Salmonella a Listeria monocytogenes. "Tyto bakterie mohou u člověka způsobit zdravotní obtíže, jako jsou nevolnost, zvracení, bolesti břicha či horečka. Dále se vyšetřením na bakterie čeledi Enterobacteriaceae kontroluje hygiena výrobního procesu," dodala mluvčí hygieniků.

Hodnocení článku je 42 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky zmrzlina, kontroly, bakterie, normy, limity, hygienici, Olomoucký kraj, Evropská unie, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Téměř polovina kontrolovaných zmrzlin v kraji nevyhověla normám. Rodiče by měli zpozornět  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.