Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

FOTOGALERIE: Přivonět, vyfotit, relaxovat. Olomoucké rozárium odstartovalo jubilejní festival

Profesionální floristické instalace a přednášky, relaxační zóny i hudební program, to vše v kulisách unikátní růžové zahrady nedaleko centra Olomouce. Rozárium na okraji Bezručových sadů slaví padesáté narozeniny třídenním festivalem Vyznání růžím. Po úvodním pátečním programu očekávají organizátoři největší zájem během víkendu.

Areál nyní zdobí tisíce keřů růží v plném květu, olomoucké rozárium své brány poprvé otevřelo v roce 1972 a nyní v něm roste okolo devíti set odrůd růží rozmanitých barev, tvarů i vůní. „Návštěvníci se tak mohou těšit na neopakovatelnou atmosféru, která doplní skutečně bohatý program festivalu. Snadno si v něm vyberou zástupci všech věkových kategorií,“ uvádí Michal Poláček, mluvčí Výstaviště Flora, pod které rozárium spadá.

V pátek a v sobotu bude areál otevřený až do 22. hodiny. „Připraveny budou i floristické show předních českých floristů. K vidění budou květinová aranžmá znázorňující v návaznosti na výročí rozária jednotlivé dekády posledních pěti desetiletí a také dva mimořádné exponáty. A to Zlatá růže Hradce Králové 2022 a růže odrůdy „Libuše Šafránková“,“ prohlásila Eva Fuglíčková, ředitelka Výstaviště Flora Olomouc. K vidění je také expozice archivních snímků z budování rozária na začátku 70. let minulého století a k nim přiřazených aktuálních fotografií stejných míst.

Řečiště, součást opevnění i skládka. Území rozária v Olomouci zažilo několik etap, zahradou je padesát let

Místo s rozmanitou historií v Olomouci už padesát let patří růžím. Jedinečné olomoucké rozárium stojí na místě bývalého pevnostního koliště, později zde byla městská skládka. Před půlstoletím nastal estestický obrat a nyní ve vyhledáváné...

Na programu je mimo jiné vystoupení loutkového divadla DAMDAM s interaktivním představením pro děti či autogramiáda Marky Míkové, držitelky Ceny Magnesia Litera 2022 za knihu pro děti a mládež a také představitelky hlavní role princezny Růženky z klasické filmové pohádky režiséra Václava Vorlíčka „Jak se budí princezny“.

„Podstatná část programu je určená pro rodiny s dětmi. Na místě budou mimo jiné připraveny experimenty a výroba parfémů z dílny Pevnosti poznání či stánek Brick4kidz se záplavou kostek stavebnice LEGO. Zkušení lektoři z pohybové přípravky Svišti v pohybu pro malé návštěvníky připraví řadu stanovišť s nejrůznějšími úkoly, v sobotu si děti budou moci vyzkoušet i tvorbu graffiti díky projektu Street Art festival,“ doplnil v tiskové zprávě mluvčí Poláček.

Areál olomouckého rozária bude během festivalu v sobotu od 9 do 22 hodin a v neděli od 9 do 17 hodin. Ozdobou festivalu bude i samotné rozárium. Návštěvníci festivalu se mohou těšit na rozsáhlý doprovodný program, jehož součástí jsou i komentované prohlídky jedinečného areálu o rozloze tři a půl hektaru. Dále na řadu hudebních vystoupení, workshopy i kreativní dílny, trhy s handmade výrobky a s rostlinami a také na přednášky s tematikou růží.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Rozárium, Flora Olomouc, Bezručovy sady, růže, festival, Olomouc, růžová zahrada, přednáška, Libuše Šafránková, Václav Vorlíček, Marka Míková, Pevnost poznání, Lego, Magnesia Litera

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTOGALERIE: Přivonět, vyfotit, relaxovat. Olomoucké rozárium odstartovalo jubilejní festival  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.