Počasí dnes14 °C, zítra14 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

TIP NA VÝLET: Hraniční vrch je opravdu unikátní, dvojitá rozhledna

V dnešním výletu se vydáme až k hranicím České republiky s Polskem na velmi zajímavou, ojedinělou, dvojitou vyhlídku Hraniční vrch, která stojí nedaleko Města Albrechtice u Krnova. Rozhledna byla vybudována ze dvou nevyužívaných anténních věží, které jsou spojeny lávkou o délce 18 metrů.

Další tipy na výlety od Jakuba Holuba jsou také na instagramu.

Auto parkujeme ve městě Albrechtice u kostela Navštívení Panny Marie a pokračujeme ulicí Celní až k česko-polské hranici. Po cestě budeme míjet Celní rybník. Na hranicích narazíme na červenou turistickou značku, které se budeme držet až k rozhledně, a dále pokračujeme vlevo po dřevěných schodech.

Po zhruba 400 metrech se dostaneme k nejmenované, dřevěné vyhlídce, odkud je krásný výhled do okolí. Od vyhlídky k rozhledně je to dalších zhruba 1,3 kilometru náročnějšího stoupání, kdy je cesta místy kamenitá, ovšem je zde i pár odpočinkových míst.

Po úspěšném zdolání tohoto úseku se konečně dostaneme k rozhledně Hraniční vrch. Ve výšce 25 metrů se nám z obou věží naskytne opravdu nádherný výhled do všech stran, a to jak na jesenické vrcholy, tak polskou nížinu. Věřím že každý, kdo se na rozhlednu vydá, bude tímto výhledem nadšen. Pod rozhlednou je vybudováno i odpočinkové místo, kde můžeme relaxovat a odpočinout si před návratem. 

FOTOGALERIE: Rozhledna Hraniční vrch

Sobota, 25. června 2022, 12:55

FOTOGALERIE: Rozhledna Hraniční vrch
FOTOGALERIE: Rozhledna Hraniční vrch

Vrátit se můžeme buď stejnou cestou, nebo můžeme pokračovat po modré turistické značce ke Krtečkově studánce. Tím se cesta ovšem protáhne o dalších asi 8 kilometrů. Stačí se stále držet modré turistické značky, kdy se nejdříve dostaneme k rozcestí Pod hraničním vrchem, dále ke kapličce a od ní stále po modré až ke studánce.

Modré se držíme i u rozcestí Pod hraničním vrchem, dovede nás zpět do Města Albrechtice do ulice Osoblažská. Poté je potřeba odbočit vlevo do ulice Nádražní, která nás dovede zpět k parkovišti.

Hraniční vrch
Originální rozhledna vznikla propojením dvou nepoužívaných anténních věží. Rozhledna ojedinělé železné konstrukce byla otevřena na podzim roku 2011. 
Přestavba albrechtických telekomunikačních věží na rozhlednu byla součástí společného česko-polského přeshraničního projektu, do kterého se zapojily i polské obce Biala a Glogówek. 
Věže byly postaveny v roce 1980 státním podnikem Správa pošt a telekomunikací Praha pro bezdrátový přenos telefonního signálu pevné sítě mezi Krnovem a Městem Albrechtice. 
Zdroj: kudyznudy.cz

TIP NA VÝLET: Malý Rabštýn nabízí nádherné výhledy i pozoruhodný dvojitý most

Dnes se vydáme na výlet na Malý Rabštýn u Domašova nad Bystřicí. Na trase jsou nádherné výhledy do přírody, vidět zde můžeme pozoruhodný dvojitý most nebo zajímavý břidlicový lom. Cesta je nádherná, ale místy náročnější, takže není vhodná například...

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jakub Holub

Štítky tip na výlet, rozhledna, Hraniční vrch, Město Albrechtice, Krnov, Polsko, Česko, turistická značka, vyhlídka, Instagram, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

TIP NA VÝLET: Hraniční vrch je opravdu unikátní, dvojitá rozhledna  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.