Počasí dnes24 °C, zítra30 °C
Pátek 5. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Cyril a Metoděj
Bez reklam

VIDEO: Policie ve videoklipech radí, jak se bezpečně chovat u vody. V kraji jsou již tři případy utonutí

Letošní rekreační sezona nezačala šťastně. Za poslední dva měsíce policisté v Olomoucké kraji zasahovali již u tří případů utonutí. Až do konce září proto policie provádí preventivní akci s názvem Bezpečně u vody. Součástí jsou i videoklipy.

"Letní sezóna již odstartovala a s blížícími se prázdninami se zvyšuje riziko úrazů spojených s vodními radovánkami. Bohužel v nejednom případě skončí pobyt u vody tím nejsmutnějším následkem, smrtí," varuje komisař z krajského ředitelství policie v Olomouci Ladislav Jílek.

Součástí akce Bezpečně u vody je zvýšený dohled u vodních ploch, ale také soubor doporučení a rad a preventivní videa, jak se chovat u vody. 

V pískovně na Nákle se utopil třicetiletý muž, tělo nalezli policejní potápěči až večer

Třicetiletý muž utonul v pískovně v Nákle na Olomoucku. Neštěstí se stalo v neděli, po muži, který zmizel pod hladinou, pátrali policejní potápěči několik hodin. Jeho tělo objevili až v neděli večer. Okolnosti tragické události policisté stále...

"O tom, že neštěstí nechodí po horách, ale po lidech, svědčí fakt, že za poslední dva měsíce jsme zasahovali v rámci Olomouckého kraje u tří případů utonutí. Na celorepublikovém bezpečnostním opatření se budou podílet policisté z poříčních oddělení a z obvodních oddělení, v jejichž působnosti jsou významné vodní plochy a toky, a také policejní preventisté na regionální úrovni," dodal Jílek.

Za stěžejní považuje to, že u vody lidé velmi často podceňují alkohol. "Jakékoliv požívání alkoholických nápojů před zábavou na vodě nebo během ní výrazně zvyšuje riziko úrazů a možného utonutí," varuje policista.

Rady a doporučení k vodě
Loď
Plavba na raftu, kánoi, kajaku, plachetnici nebo motorovém člunu není jen o zážitku. Mysli i na své bezpečí.
Už při plánování plavby nezapomeň na vhodné záchranné pomůcky pro celou posádku.
Zejména pro neplavce jsou nezbytností vesty s límcem, které zajistí polohu na zádech. Při použití nezapomeň vestu řádně upevnit a zapnout jistící popruh mezi nohami, zejména u dětí.
Riziko nepodceňuj ani, když jsi zdatný plavec. Po pádu do vody nemusíš být v pohodě, vhodná alternativa plovací vesty, třeba lehká profesionální samonafukovací, se může hodit i tobě.
Nepodceňujte rizika jezů ani silných proudů. Při sjíždění řeky pečlivě zvažujte stav vody a své schopnosti. Pod jezem se určitě nekoupejte.
Do jezu neskákejte ani kvůli záchraně. Je vhodné najít pomůcku, kterou je možné zachraňovanému hodit ze břehu (u některých jezů jsou k dispozici záchranné boxy, lze improvizovat).
Koupání
Chceš se jít koupat?  Neumíš plavat vůbec nebo jen trochu? Nechoď do vody bez dozoru rodičů nebo někoho jiného, kdo ti při nesnázích pomůže. 
Dozor u vody může pro rychlou pomoc využít házecí pytlík, záchranářský plovák, pěnovou žížalu nebo zkrátka cokoliv, co při potížích udrží na hladině.
Každý neplavec by měl být vybaven odpovídajícími plaveckými pomůckami. Při jejich výběru je nutné zvažovat kvalitu materiálů a jejich funkčnost.
Pro koupání v menší hloubce se hodí například plavecké vestičky se zajištěním proti vysvlečení nebo pěnové rukávky spojené s břišním pásem.
Plavec
Před vstupem do vody vždy zvaž své plavecké dovednosti a schopnosti, ale i aktuální fyzický a zdravotní stav.
Zejména na větších vodních plochách či tocích je ve tvém vlastním zájmu, abys byl viditelný pro ostatní. Ať už pro ty na břehu nebo blížící se loď.  K tomu skvěle poslouží plavecká bójka doplněná plaveckou čepicí v zářivé barvě.
Plavecká bójka může posloužit i jako opora v případě vyčerpání či zdravotních obtížích, nebo pro záchranu druhého. Při jejím výběru proto pečlivě vybírej tvar i kvalitu materiálů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky policie, utonutí, prevence, video, rady, Olomoucký kraj, vodstvo, vesta, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Policie ve videoklipech radí, jak se bezpečně chovat u vody. V kraji jsou již tři případy utonutí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.