Počasí dnes22 °C, zítra24 °C
Čtvrtek 4. července 2024  |  Svátek má Prokop
Bez reklam

Záložna v Litovli ubytuje uprchlíky zřejmě v červenci. Uleví i rodinám, které nabídly pomoc

Dlouho nevyužívané pokoje v historické budově Záložny jsou v Litovli připravené pro nové využití. Město na konci března spustilo rychlou rekonstrukci zchátralého interiéru, opravené ubytovací kapacity zřejmě od poloviny července začnou sloužit potřebným lidem. V secesním stavení na hlavním náměstí by mohli bydlet také uprchlíci z Ukrajiny.

Okolo tří a půl milionu korun vyčlenila Litovel ze svého rozpočtu na rychlou rekonstrukci rozlehlé stavby na náměstí Přemysla Otakara. Komplexní rekonstrukce by vyšla na násobně vyšší částku. Stavební úpravy se podle starosty Viktora Kohouta (SNK) podařilo v pořádku dokončit a kromě instalace potřebného nábytku a dalšího inventáře nyní zbývá vybrat instituci, která by se o provoz ubytovací části Záložny starala.

Olomoucká fakultní nemocnice denně ošetří desítky uprchlíků z Ukrajiny, provoz to neomezuje

Lékaři ve Fakultní nemocnici Olomouc denně ošetří několik desítek uprchlíků z Ukrajiny, několik ukrajinských pacientů je zde hospitalizovaných. Nemocnice péči o ukrajinské běžence zvládá a nemusela omezit standardní provoz. Do Olomouckého kraje...

Zájem má podle Kohouta například nezisková humanitární organizace Charita Česká republika, která má pro tento region zastoupení ve Šternberku. Litovel bude vyhlašovat záměr poskytnout tyto prostory společnosti, která se věnuje činnosti v sociální péči. „Chtěli bychom, aby zařízení sloužilo lidem, kteří to opravdu potřebují. Charita k nim má nejblíž. Ví, kdo se ocitl v problémech, nebo která ukrajinská rodina by potřebovala krátkodobé ubytování,“ míní litovelský starosta.

V přízemí a prvním patře Záložny tak bude k dispozici šestnáct pokojů se společným sociálním zázemím. „Někteří lidé z Ukrajiny ještě bydlí v Litovli a okolí různě po rodinách, které ze začátku byly plné euforie, ale teď už je to pro ně samozřejmě také určitá zátěž. Ubytování potřebných bude řídit právě organizace, která má v této oblasti zkušenosti a potřebné kontakty. Určitě nebude problém pokoje využít,“ doplňuje Viktor Kohout.

Televizní zpráva o stěhování ukrajinských Romů do Litovle zaskočila obyvatele i vedení města

Nebývalé pozdvižení vzbudila v Litovli televizní reportáž, ve které bylo jako jedno z míst pro umístění početných skupin Romů prchajících z Ukrajiny označeno právě desetitisícové město na Hané. Starosta Viktor Kohout tuto variantu odmítá.

Před časem městem nedaleko Olomouce otřásla televizní zpráva, podle které existovala na ministerstvu vnitra varianta využití ubytovacích kapacit v Litovli pro romské uprchlíky z Ukrajiny a Maďarska. Spekulace se ale nepotvrdila.

„Je to citlivé téma. Záložna nebude sloužit jako azylový dům. Zařízení by mělo pomoci lidem, kteří přišli z Ukrajiny, a také i dalším obyvatelům. Nikdo z nás nechce, aby tam bydleli nepřizpůsobiví lidé a řešily se incidenty,“ uzavřel Kohout.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Ukrajina, konflikt, uprchlíci, pomoc, podpora, ubytování, stavba, investice, Záložna, Litovel, Olomoucký kraj, uprchlík, rodina, rekonstrukce, Charita Česká republika, Ministerstvo vnitra České republiky, Maďarsko, Šternberk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Záložna v Litovli ubytuje uprchlíky zřejmě v červenci. Uleví i rodinám, které nabídly pomoc  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.