Počasí dnes19 °C, zítra24 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Zpátky do dob olomoucké pevnosti. Badatel objevil nejstarší fotografii hanácké metropole

Jak vypadal výhled z dnešní obchodní Galerie Moritz v centru Olomouce před 170 letech zjistil v zámořských archivech olomoucký badatel Petr Hofman. Podařilo se mu objevit pravděpodobně nejstarší známý snímek Olomouce. Mezi lety 1853 až 1855 jej pořídil Jakob Hölfinger zřejmě z okna svého ateliéru nad Merkurovou kašnou, kterou vzácná fotografie zachycuje.

Při jednom z mnoha prohlížení digitálních archivů a sbírek zahraničních organizací narazil popularizátor olomoucké bastionové pevnosti Petr Hofman i na sérii snímků, které ho překvapily. „Čistě náhodou jsem zavítal též do archivu Institutu Getty ve Spojených státech.  Neočekával jsem, že by zde byla důležitá archiválie pro město. Díky předchozím skutečnostem jsem začal s vyhledáváním slova Olmütz. Nebyla nalezena žádná shoda, tak jen pro pořádek jsem zadal ještě slovo Olomouc. Najednou na mě vyskočilo přes dvě stě portrétových fotografií,“ popisoval začátek cesty k vzácné fotografii Petr Hofman s tím, že pro hledání historických odkazů využívá v archivech hned několik variant názvů města - Olomouc, Olmütz, Olmutz, Olmuetz, Olomoucensis, Olm a to vše v kombinacích ještě i s malými a velkými písmeny.

Les u Uničova vydal takřka po osmdesáti letech stíhačku Luftwaffe. Pilot zřejmě zahynul ve velké bitvě

V těžce přístupném lesním terénu našel amatérský historik u Paseky na Uničovsku trosky německého stíhacího letounu Focke-Wulf 190. Stroj se tam zřítil před 77 lety, kdy probíhala jedna z největších leteckých bitev nad územím bývalého protektorátu....

Mezi portrétními fotografiemi zřejmě z 19. století Hofmana zaujala fotografie kašny v dřevěném zakrytí. „A v tu chvíli, dovolím si říci neskromně, jsem věděl, že jsem objevil fotografii, která není téměř 170 let v Olomouci známa. Mám dost prohlédnutý okresní archiv v Olomouci a věděl jsem, že tato fotografie zde není a nepamatuji si, že by se někdy objevila ve veřejném článku. Uvedený datový rozptyl jasně ukazoval též na nejstarší fotografii města – 1853 – 1855. Autorem fotografie je Jakob Höflinger,“ ozřejmil olomoucký badatel. Dosud nejstarší známé fotografie Olomouce vytvořil okolo roku 1860 Herman Haubenreisser.

Fotograf Jakob Höflinger v Olomouci
Autorem fotografie je významný fotograf druhé poloviny 19. století Jakob Höflinger. Pocházel z regionu Schwarzwald a byl výtvarně talentovaný, vyučil se jako malíř hodinových ciferníků a měl tak pokračovat v rodinné tradici. Rozhodl se ovšem spojit svou profesní dráhu s novým uměleckým řemeslem, fotografií. V roce 1853 se vydal nejprve do severočeského Rumburku a poté právě do Olomouce, kde v průběhu let 1853 až 1856 strávil celkem jeden a půl roku. V posádkovém a pevnostním městě, plném důstojníků a vojáků si otevřel atelier, v němž tvořil tehdejší módní novinku, portrétní fotografie. V Olomouci si tímto atraktivním podnikáním vydělal 1600 zlatých. V roce 1856 přeložil ateliér do Lodže a Varšavy a po většinu další profesionální dráhy působil hlavně ve švýcarské Basileji. Z doby jeho fotografování portrétů pochází také první známý záběr Olomouce. 

Ze snímku je patrné, jak se ulice během dalších let proměnila. Dnešní ulice 8. května se v té době jmenovala Česká - Böhmische Strasse. Řada domů končila na úrovni dnešního náměstí Hrdinů pevnostním opevněním. Chybí zde velký secesní dům na nároží i budova polikliniky. Kašna je částečně zakrytá dřevěnými deskami, pod kterými mohlo být uloženo seno či jiný materiál. Podle historiků se v dřívějších dobách kašny tímto způsobem chránily před zimou.

Olomouc bude hledat restaurátora sloupu Nejsvětější Trojice. Obnova památky vyjde na asi třicet milionů

Odbornou péči bude po letech potřebovat sloup Nejsvětější Trojice v Olomouci. Barokní skvost na Horním náměstí zapsaný do seznamu světového kulturního dědictví UNESCO má podle restaurátorského posudku narušené zejména kamenné prvky....

Historické pátrání pak Petr Hofman směřoval k dalším detailům okolo fotografie i života jejího autora. „Zainteresoval jsem do toho mnoho důležitých osob, kapacit, ve svých oborech. Největší dík patří panu profesoru Jiřímu Fialovi, který se ujal mého objevu a byl zdatným garantem celého procesu. A paní Hana Jakubková byla ta, která upozornila na inzerát v novinách, kde atelier Höflinger a Dilger prodává v únoru roku 1856 svůj aparát. Já později našel stejný otisknutý několik dní po tom prvním,“ vylíčil Petr Hofman, s tím, že autor fotografie Jakob Hölfinger v Olomouci působil právě do roku 1856, později se pak vydal do dalších evropských měst.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Institut Getty, Petr Hofman

Štítky Historie, fotografie, archiv, Merkurova kašna, historie Olomouce, dějiny, Petr Hofman, Olomouc, ateliér, kašna, Galerie Moritz, pevnost, USA, Jiří Fiala, Varšava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zpátky do dob olomoucké pevnosti. Badatel objevil nejstarší fotografii hanácké metropole  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.