Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Pondělí 13. května 2024  |  Svátek má Servác
Bez reklam

Koncert v Hanáckých kasárnách vynesl ukrajinským uprchlíkům 65 tisíc korun

Benefiční koncert na nádvoří Hanáckých kasáren v centru Olomouce, ve kterých sídlí asistenční centrum pomoci Ukrajině, vynesl 65 tisíc korun. Výtěžek pomůže uprchlíkům před válečným konfliktem na Ukrajině, kteří pobývají v kraji. Olomoučtí filharmonici zahráli skladby Antonína Dvořáka, Bedřicha Smetany, Vítězslava Nováka, Josefa Suka a Oskara Nedbala.

Prostory běžně nepřístupných Hanáckých kasáren v pondělí rozezněly skladby českých skladatelů, které zahrála Moravská filharmonie Olomouc. Šlo zároveň o jeden ze tří koncertů u příležitosti zahájení předsednictví České republiky v Radě Evropské unie. Dirigoval indický dirigent Debashish Chaudhurih.

"Koncertem jsme důstojně oslavili zahájení našeho předsednictví v Radě Evropské unie. Konal se v mimořádných prostorách Hanáckých kasáren, kde sídlí KACPU. Chci poděkovat všem, kteří v našem kraji pomáhali a pomáhají zvládnout složitou situaci válečných uprchlíků,“ sdělil hejtman Josef Suchánek (Piráti a STAN).

"Když jsme před pár měsíci začali připravovat kulturní program k českému předsednictví, zrovna vypukl konflikt na Ukrajině. Napadlo mě proto dvě témata propojit do jednoho místa a tím se stalo nádvoří Hanáckých kasáren. Večer se povedl zejména díky Moravské filharmonii a unikátnímu prostoru," podotkl krajský radní pro kulturu Jan Žůrek (Spojenci-Koalice pro Olomoucký kraj).

Olomoucká fakultní nemocnice denně ošetří desítky uprchlíků z Ukrajiny, provoz to neomezuje

Lékaři ve Fakultní nemocnici Olomouc denně ošetří několik desítek uprchlíků z Ukrajiny, několik ukrajinských pacientů je zde hospitalizovaných. Nemocnice péči o ukrajinské běžence zvládá a nemusela omezit standardní provoz. Do Olomouckého kraje...

Podle mluvčí filharmonie Kláry Mars to byl první ze tří chystaných červencových koncertů filharmonie spjatých s předsednictvím země v Radě EU a rovněž se stým výročím založení Svazu Čechů v Chorvatsku. Z tohoto důvodu se další dva koncerty uskuteční 7. a 8. července před chorvatským publikem. Videozáznam z koncertu na nádvoří Hanáckých kasáren je k vidění na YouTube kanálu Olomouckého kraje.

V Olomouckém kraji bylo dosud registrováno více než 11 tisíc uprchlíků z Ukrajiny. Největšímu náporu centrum čelilo v březnu, v následujících týdnech počty ukrajinských uprchlíků klesly. Na začátku uprchlické vlny asistenční centrum v Hanáckých kasárnách denně odbavilo až 500 uprchlíků.

Hodnocení článku je 32 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Olomoucký kraj

Štítky Ukrajina, koncert, benefice, hudba, Rusko, agrese, Hanácké kasárna, Olomoucký kraj, uprchlík, nádvoří, Antonín Dvořák, Bedřich Smetana, Josef Suk, Vítězslav Novák, Oskar Nedbal, Rada Evropské unie, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Koncert v Hanáckých kasárnách vynesl ukrajinským uprchlíkům 65 tisíc korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.