Počasí dnes17 °C, zítra18 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

Elektrárna Dlouhé stráně se dočká modernizace za 60 milionů. Posílí bezpečnost provozu

Peníze půjdou hlavně do zvýšení bezpečnosti a spolehlivosti provozu. Elektrárna Dlouhé Stráně kromě dodávek elektřiny zajišťují také stabilitu české přenosové soustavy. Vzhledem k současné energetické situaci se požadavky na bezporuchový provoz elektrárny zvyšují.

„Význam Dlouhých strání si uvědomujeme a pravidelně investujeme do zvýšení účinnosti, spolehlivosti provozu a bezpečnosti elektrárny. Letos například v elektrárně nainstalujeme speciální systém, který zvýší bezpečnost transformátoru. Umí automaticky předcházet situacím, při kterých by hrozilo zahoření plynu a tím i zakouření podzemního prostoru,“ vysvětlil v tiskové zprávě ředitel vodních elektráren ČEZ Róbert Heczko.

Další investicí je modernizace diagnostického systému, který měří vibrace turbín. Modernější systém přinese možnost dohledu dispečerů ve Štěchovicích, kteří tak budou mít lepší možnost kontrolovat stroj vzdáleně. 

FOTO: Amazon staví v Kojetína obří solární elektrárnu. Firma je největším spotřebitelem zelené energie na světě

Na střeše obřího distribučního centra v Kojetíně na Přerovsku, které zde buduje gigant Amazon, už roste solární elektrárna. Firma se stala největším korporátním spotřebitelem obnovitelné energie na světě. Zařízení v Kojetíně bude zároveň největší...

Některé investice přinesou i omezení pro turisty. Už v polovině června musel být kvůli pravidelným opravám pláště a zatěsnění nádrže dočasně přesunut bufet a parkoviště. Další omezení přinese sanace svahů kolem komunikace, která vede k horní nádrži. V době odstraňování dřevin a zabezpečování skalních objektů musí turisté počítat s omezením pro kola i koloběžky. 

Proměnou projde také výtah mezi podzemními prostory elektrárny a horní nádrží. Ten využívá personál elektrárny hlavně v zimě. "Místo napájení trolejí bude vozík tažený lanem, takže se dá říct, že vybudujeme podzemní lanovku. Výsledkem bude spolehlivější, rychlejší a zejména bezpečnější provoz," popsal šéf elektrárny Vítězslav Chmelař.

Elektrárna Dlouhé stráně slouží jako obrovský akumulátor elektrické energie. V energetické soustavě má funkci při využití přebytku energie, která se používá pro přečerpání vody z dolní do horní nádrže. Při nedostatku energie zase elektřinu naopak vyrábí a dodává do sítě. Stále větší význam má elektrárna při vykrývání nestabilních dodávek z obnovitelných zdrojů energie. 

Technické památky i svatební místa. Olomoucký kraj vybírá nejatraktivnější lokality

V pětici nových kategorií mohou lidé hlasovat pro své oblíbené místo v dalším ročníku krajských Cen cestovního ruchu. Aktuální ročník nabízí pětadvacet nominací rozdělených do oblastí novinka, technická památka, rozhledna regionu, kouzelné...

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ČEZ

Štítky elektrárna, Dlouhé stráně, modernizace, investice, ČEZ, nádrž, Štěchovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Elektrárna Dlouhé stráně se dočká modernizace za 60 milionů. Posílí bezpečnost provozu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.