Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Kvůli Amazonu se obce na Kojetínsku rozhádaly. Je to smutné, říká starosta Tovačova

Kvůli stavbě obřího distribučního centra Amazonu v Kojetíně na Přerovsku, které se otevře příští rok a zaměstná až dva tisíce lidí, se zdejší obce rozhádaly. Starostové z okolí se bojí masivního nárůstu dopravy a stěžují si, že je Kojetín nebere jako rovnoprávné partnery. To Kojetín odmítá.

Největší obavy mají obce na Kojetínsku z nárůstu těžké kamionové dopravy. Starosty však zajímá například i to, zda bude pro stovky nových zaměstnanců dostatečná infrastruktura, ubytování, školy, lékaři nebo jak bude probíhat jejich svoz. Investice zásadně promění pracovní trh na celé střední Moravě a už přináší první změny. Na Kojetínsku se například zastavil obchod s chudobou a ceny nemovitostí raketově vystřelily nahoru.

V minulých týdnech se starostové z Kojetínska dvakrát setkali, jednou byli na schůzce i zástupci Amazonu. Poté zavládlo rozčarování.

"Pan starosta z Kojetína nás osočil v jejich zpravodaji a abych vám řekl pravdu, už se mi s ním ani nechce moc jednat. Místo toho, abychom se v mikroregionu bavili, tak nás nebere za partnery. Je to smutné. Celkem nás pomluvil, že nic neděláme a že Kojetínu závidíme. To úplně kolegiální není. Já mu nezávidím, jenom beru obavy okolních obcí a obyvatel Tovačova," svěřil se například starosta nedalekého Tovačova Marek Svoboda.

Obce v okolí budovaného skladu Amazonu v Kojetíně se obávají růstu dopravy. Chtějí kompenzace

Obce v okolí Kojetína na Přerovsku, kde gigant Amazon buduje obří sklad, se obávají nárůstu dopravy. Starostové nyní sepisují své požadavky, připomínky a návrhy na kompenzace, které chtějí Amazonu předat na plánované schůzce v dubnu. Amazon...

V Kojetínském zpravodaji starosta města Leoš Ptáček například napsal, že Kojetín se v posledních letech velmi dynamicky rozvíjí. "Ne všichni jsou tomuto tempu připraveni sekundovat," uvedl.

Podle něho může celá věc souviset i s blížícími se volbami. "Může se jednat o frustraci plynoucí z vlastních neúspěchů. Může to být to, že je před komunálními volbami vhodné vyvolat dojem, jak usilovně pečujeme o vlastní obyvatelstvo a ten zlý Kojetín naši práci hatí. Součástí politiky je dialog. A tak jej musím vést i s lidmi, kterým vůbec nerozumím. Je to mnohdy ubíjející," napsal starosta Kojetína.

To, že obří investice přinesla mezi zdejší obce rozbroje, ho osobně velmi mrzí. "Před časem jsme řekl, že Kojetín má ambice stát se štikou v regionu. V rybníce to tak chodí. Žádný líně se pohybující tolstolobik štice její záměr nenaruší. Než si totiž všechno důkladně rozmyslí, dravá štika už má splněno," dodal Ptáček.

FOTO: Amazon staví v Kojetína obří solární elektrárnu. Firma je největším spotřebitelem zelené energie na světě

Na střeše obřího distribučního centra v Kojetíně na Přerovsku, které zde buduje gigant Amazon, už roste solární elektrárna. Firma se stala největším korporátním spotřebitelem obnovitelné energie na světě. Zařízení v Kojetíně bude zároveň největší...

Pokud jde o dopravu, starosta Kojetína argumentuje například tím, že průměrný denní pohyb v areálu bude kolem 120 kamionů, z nichž podle vedení Amazonu pojede 95 procent po dálnici. "Provoz si budeme hlídat. Zřídili jsme městskou policii, spolupracujeme s Polkovicemi a budeme měřit, abychom věděli, jaká je situace," plánuje jedno z opatření starosta Tovačova Svoboda. 

Obří distribuční centrum hodlá Amazon otevřít příští rok. Sklad bude obsluhovat evropské trhy, hlavně Rakousko, Polsko a Německo. Zaměstnanci zde budou připravovat, balit a odesílat drobné položky, jako jsou knihy, elektronika nebo spotřební zboží.

Ke sporům zdejších obcí se Amazon nevyjádřil. Tvrdí však, že obcím v okolí hodlá naslouchat. "Vážíme si jakékoliv příležitosti pro otevřený dialog jak se zástupci dotčených obcí, tak i s veřejností. V komunitách, kde působíme, se vždy snažíme být dobrým sousedem," uvedl PR manažer Amazonu pro Českou republiku a Slovensko Noah Zyla.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto mateskojetin.webnode.cz

Štítky Amazon, hádky, protesty, doprava, obce, kompenzace, kamiony, Kojetín, Tovačov, Amazon.com, okres Přerov, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, Střední Morava, Německo, Polsko, Rakousko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvůli Amazonu se obce na Kojetínsku rozhádaly. Je to smutné, říká starosta Tovačova  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.