Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Zemřel Rudolf Dub. Jeden ze zakladatelů spolku Hanácký Jeruzalém

Ve věku nedožitých 61 let zemřel zakládající člen spolku Hanácký Jeruzalém Rudolf Dub. Dnes to uvedl spolek na svých webových stránkách.

Dub byl zároveň členem spolku Maccabi Olomouc. Během svého života se podílel na připomínání židovské historie města Prostějov, tak i na sportovních a kulturních akcích.

Letos uspořádal nultý ročník festivalu Chayim 2022, který byl věnovaný připomínce 80. výročí transportů někdejších židovských obyvatel do koncentračních a vyhlazovacích táborů. "Festival byl zároveň oslavou života těch, kteří válečné utrpení přežili, vrátili se domů a nepromarnili šanci začít nový život," uvedl spolek na svých stránkách.

V posledních letech pracoval také jako správce nového židovského hřbitova v Prostějově. I díky jeho úsilí je dnes hřbitov upraven a bývá přístupný pro komentované prohlídky. V obřadní síni je instalována část panelové výstavy o židovských hřbitovech v Prostějově.

"Rudolf byl vždy plný nápadů a hýřil nekonečnou aktivitou. Bude nám chybět a budeme na něj vzpomínat," uvedl předseda Hanáckého Jeruzaléma Michal Šmucr.

KAMENY ZMIZELÝCH: Sokol František Adámek zemřel v posledních dnech války na následky mučení

Spolek Hanácký Jeruzalém nedávno v ulicích Prostějova uložil další Kameny zmizelých za oběti holocaustu. V ulici Svatoplukova u dnešního čísla 29 uložil Kameny zmizelých za dvanáctiletou Lianu Beamtovou a sedmiletou Pavlu Beamtovou zavražděné v...

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto spolek Hanácký Jeruzalém

Štítky Rudolf Dub, úmrtí, Prostějov, židovský hřbitov, historie, Jeruzalém, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemřel Rudolf Dub. Jeden ze zakladatelů spolku Hanácký Jeruzalém  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.