Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

V prostějovském Národním domě řemeslníci pracují na opravě vzácných maleb a fresek

V Národním domě v Prostějově probíhá v rámci letní přestávky rekonstrukce interiérů. V Kyselových saloncích se řemeslníci vrhli na opravu vzácných maleb, fresek a dřevěného obložení. Perla české secese, Národní dům, i přesto nabízí každou sobotu komentovanou prohlídku.

"Ve školách i v divadlech nastaly měsíce, kterým se říká prázdniny. To ale neznamená, že se nic neděje. V divadle už naplno běží restaurování Kyselových salonků, jak maleb, tak dřevěného obložení. A pokračuje se opravou obložení v přednáškovém sále," potvrdila mluvčí prostějovské radnice Jana Gáborová.

Prostějovský Národní dům je secesním skvostem architekta Jana Kotěry. Budova se otevřela koncem roku 1907 a na její výzdobě se podílela řada zvučných prostějovských firem. Za druhé světové války však cenný objekt znehodnotili nacisté, nařídili úpravy, které měly co nejvíce potlačit prvky slovanské secese. Původní tvář se do Národního domu, kde je kromě divadla také secesní kavárna, salonky a přednáškový sál, začala vracet v 90. letech minulého století.

Začíná Prostějovské léto. Mělo by nabídnout i jiné žánry, než jen pop, kritizují Piráti

Pavel Callta dnes v podvečer na náměstí v Prostějově odstartuje letošní ročník Prostějovského léta, které nabídne doprovodné akce a několik koncertů vesměs popových interpretů. Výběr účinkujících kritizují prostějovští Piráti, město podle nich...

V posledních letech celá památka prošla rozsáhlou rekonstrukcí za více než 60 milionů korun. Do budovy se například vrátily původní Kotěrovy vitráže, obnovou prošly fasáda, hlavní sály i vestibul.

"Pokladna divadla má sice v současné době až do začátku srpna zavřeno, ale vstupenky si zájemci mohou koupit online. Každou sobotu od 16 hodin také nabízíme komentovanou prohlídku Národního domu," připomněla na sociálních sítích Gáborová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Prostějov

Štítky fresky, opravy, salonky, Národní dům, památka, Prostějov, oprava, salónek, divadlo, Jana Gáborová, Jan Kotěra, druhá světová válka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V prostějovském Národním domě řemeslníci pracují na opravě vzácných maleb a fresek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.