Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Pátek 19. července 2024  |  Svátek má Čeněk
Bez reklam

Rekreanti našli u Zábřeha dělovou kouli ze 17. století. Odvezl ji pyrotechnik

Dělovou kouli ze 17. až 18. století objevila nedaleko stanového tábora u Drozdovské pily na Zábřežsku skupinka rekreantů. Přivolali pyrotechnika, který celé místo zajistil a munici odvezl pryč. Po tak dlouhé době naštěstí dělová koule zřejmě už nebyla nebezpečná.

Les u Uničova vydal takřka po osmdesáti letech stíhačku Luftwaffe. Pilot zřejmě zahynul ve velké bitvě

V těžce přístupném lesním terénu našel amatérský historik u Paseky na Uničovsku trosky německého stíhacího letounu Focke-Wulf 190. Stroj se tam zřítil před 77 lety, kdy probíhala jedna z největších leteckých bitev nad územím bývalého protektorátu....

Policie dostala oznámení o nálezu podezřelého předmětu v úterý krátce po devatenácté hodině a na místo okamžitě vyslala hlídku.

"Oznamovatel uved, že je se skupinou přátel v této lokalitě na rekreaci a nedaleko stanového tábora našli v zemi částečně vyčnívající zkorodovaný předmět kulatého tvaru o velikosti tenisového míčku. Uvědomil si, že by se mohlo jednat o historickou dělovou kouli, a proto nález zkonzultoval telefonicky se svým známým, který se zabývá pyrotechnikou. Ten mu doporučil, aby na místo přivolal policii," popsala mluvčí policie Marie Šafářová.

Policisté celé místo zajistili až do příjezdu pyrotechnika. Ten potvrdil, že se s největší pravděpodobností jedná opravdu o dělovou kouli z období 17. až 18. století, která by již v této době neměla být nebezpečná. "Nicméně si nalezenou munici převzal a odvezl," podotkla mluvčí.

Hodnocení článku je 58 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Policie ČR

Štítky munice, nález, dělová koule, 17. století, pyrotechnik, Zábřeh, koule, policie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rekreanti našli u Zábřeha dělovou kouli ze 17. století. Odvezl ji pyrotechnik  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.