Počasí dnes21 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Kraj pošle dotace majitelům lesů. V budoucnu chce podpořit pestřejší výsadbu

Částkou jeden a půl milionu korun podpoří i v letošním roce Olomoucký kraj obnovu lesů několika majitelů. O dotaci na výsadbu se přihlásilo celkem jedenáct žadatelů, hejtmanství chce tento dotační titul do budoucna nahradit jinou formou podpory.

Mezi žadatele rozdělí Olomoucký kraj celkem jeden a půl milionu korun určených na obnovu lesů. Peníze poslouží na výsadbu ve třetím a čtvrtém vegetačním stupni, tedy v místech s nadmořskou výškou od 400 do 700 metrů.

„Vnímám jako dobrou zprávu, že se zájem o tuto dotaci stále snižuje, můžeme tak letošní příspěvek považovat za zdárnou tečku za kůrovcovou kalamitou a nadále se věnovat ostatním a mnohdy opomíjeným funkcím lesa,“ uvedl v tiskové zprávě Martin Šmída (Piráti), radní Olomouckého kraje pro oblast životního prostředí.

Ruch na Králickém Sněžníku mírní ploty. Chrám přírody se mění v lunapark, mrzí ekologa

S přílivem návštěvníků se potýká jedna z nejpřísněji chráněných přírodních lokalit u nás – vrchol Králického Sněžníku. Lidé poškozují unikátní kout přírody pohybem mimo vyznačené trasy. Situaci má řešit instalace provizorního oplocení a později i...

 

V některých oblastech regionu ale podle aktuálních poznatků odborníků dochází k výraznému poškození porostu suchem a hrozí další výrazné napadení lesů kůrovcem. Ve vážných problémech je například bezzásahová oblast Národní přírodní rezervace Rejvíz. ,,Situace s kůrovcem se bohužel nevyvíjí dobře. Především na Rejvízu v Jeseníkách, kde již od zimy spadlo velmi málo srážek, nabývá kalamita opět na své síle. Za normálních okolností napadá kůrovec hlavně osluněné stěny lesního porostu, ve stinném lese se nevyvíjí tak dobře. Avšak nyní jsou lesy natolik rozvráceny probíhající kalamitou, že podkorní hmyz má mnohem větší příležitosti k šíření,“ tvrdí Arnošt Buček, jednatel společnosti Arcibiskupské lesy a statky Olomouc.

Do budoucna by mohla pomoct pestřejší druhová skladba lesa, která se však aktuálně musí vyrovnávat i s nedostatkem srážek. „Mladé stromy při nedostatku srážek snižují přírůsty a některé dokonce usychají úplně,“ dodává Arnošt Buček.

Hejtmanství podle radního Šmídy plánuje výsadbu stromů podporovat i nadále prostřednictvím jiných dotačních titulů. „Peníze chceme přesunout na konkrétní aktivity, které jsou přínosem pro životní prostředí. Mezi ně zahrneme i podporu druhové rozmanitosti, aby byly lesy v budoucnu proti případné kůrovcové kalamitě odolnější,“ upřesnil Martin Šmída.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Arcibiskupské lesy a statky Olomouc

Štítky Příroda, lesy, kůrovec, výsadba, sucho, dotace, Olomoucký kraj, Arcibiskupské lesy a statky Olomouc, les, Martin Šmída, kůrovci, Česká pirátská strana, Rejvíz, Arcibiskupské lesy a statky Olomouc s.r.o.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj pošle dotace majitelům lesů. V budoucnu chce podpořit pestřejší výsadbu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.