Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Olomoucká zoo pomáhá vracet sovu pálenou do volné přírody. Její populace se drasticky snižuje

Populace sovy pálené ve volné přírodě se drasticky snižuje. Olomoucká zoo se proto snaží mláďata tohoto typického nočního predátora odchovávat a vypouštět na svobodu. Pomáhá k tomu takzvaná adaptační voliéra v Záchranné stanici v Bartošovicích v Novém Jičíně.

Přípravy na vypuštění letošního mláděte sovy pálené do volné přírody zahájili olomoučtí zoologové tento týden. V Záchranné stanici v Bartošovicích sovy vrací do přírody metodou soft release.

"Jedná se o velmi šetrnou metodu vypuštění, která je sice časově náročná, ale výrazně zvyšuje přežitelnost navrácených jedinců. Náš odchov byl tudíž vypuštěn do takzvané adaptační voliéry v areálu záchranné stanice. Zde se bude spolu s dalšími sovami rozlétávat na velké ploše, nabírat energii a učit se lovit živé hlodavce. Následně se otevřou dveře voliéry a ptáci budou moci dobrovolně vyletět do okolí a obsadit vhodná stanoviště," popsal zoolog Jan Kirner.

Oproti minulým rokům se v letos zoologům podařilo odchovat pouze jedno mládě, samičku vylíhnutou začátkem června. "Je to ale první potomek od mladého chovného páru, čehož si ceníme," řekal chovatelka Monika Davidová.

Malý rys v utajení: ošetřovatelé Zoo Olomouc poprvé zvážili mládě kočkovitých samotářů

Pozorní návštěvníci mohou v jednom z rozsáhlých výběhů Zoo Olomouc pozorovat mezi porostem nový přírůstek tamní populace rysa karpatského. Matka malého samečka nějakou dobu skrývala před zraky ošetřovatelů, ti však radostnou novinu tušili. Rysí...

Za drastickým úbytkem sovy pálené, typického nočního predátora s výrazným závojem na obličeji, je několik příčin. Den sovy většinou trávily na opuštěných půdách zemědělských usedlostí, kde také vyváděly mláďata. To se však změnilo, starých statků ubylo a hlodavci, kteří umírají vesměs na otravu jedem, jsou pro sovy smrtelnou pastí. Ornitologové proto pro sovy začali v areálech zemědělských družstev budovat speciální budky.

Zoologická zahrada Olomouc se dlouhodobě podílí na navrácení sovy pálené do krajiny. "Repatriace živočichů zpět do volné přírody je jedním z vrcholů činnosti moderních zoologických zahrad. Jsme rádi, že můžeme přispívat k uchování druhového bohatství návratem tak důležitého článku potravního řetězce, jakým je charismatická sova pálená," uvedla v tiskové zprávě mluvčí zoo Iveta Gronská.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zoo Olomouc, Jan Kirner, Monika Davidová

Štítky zoo, sova pálená, populace, úbytek, příroda, odchov, vypouštění, Olomouc, Bartošovice, Nový Jičín, Zoologická zahrada Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoucká zoo pomáhá vracet sovu pálenou do volné přírody. Její populace se drasticky snižuje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.