Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

Týden vojenské historie v Olomouci otevře pevnosti i podzemní chodby. Na letišti bude výstava

Nahlédnout do bohaté vojenské historie města budou moci poslední srpnový týden obyvatelé i návštěvníci Olomouce. Na území města budou zpřístupněny staré forty i podzemní chodby z časů bastionové pevnosti. Připravena je také výstava zaměřená na bývalé vojenské letiště v Olomouci-Neředíně či komentované prohlídky.

"Poslední srpnový týden ukáže, že Olomouc je nejen zemskou a církevní metropolí a nejstarším moravským univerzitním centrem, ale i bývalou hlavní říšskou pevností a významným posádkovým městem. Během týdne se lidé dostanou na místa, která zatím viděl jen málokdo," uvedla náměstkyně primátorova Olomouce Markéta Záleská (ODS).

Například o víkendu 20. a 21. srpna bude otevřeno šest fortů a Korunní pevnůstka. Zřejmě největším lákadlem budou podle Záleské komentované prohlídky části spletitého systému podzemních naslouchacích minérských chodeb, které byly vybudovány v 18. století a jejichž značná část se dochovala pod Smetanovými sady.

Součástí programu Týdne vojenské historie jsou i komentované vycházky s historikem Zdeňkem Zemanem, který poslední dva srpnové víkendy zájemcům ukáže nenápadné stopy vojenské historie města. Připravena je také prohlídka bývalých kasáren v objektu Kamenného neboli Passingerova mlýna v Mlýnské ulici či Jihoslovanského mauzolea. Otevřen bude bývalý velitelský kryt civilní obrany v Bezručových sadech či Správní archiv Armády ČR v barokní jezuitské budově na náměstí republiky.

FOTOGALERIE: Výstava v Prostějově představuje speciální síly. Vidět lze předměty z bojových misí

Unikátní výstavu věnovanou elitnímu prostějovskému vojenskému útvaru, který téměř 20 let funguje pod názvem 601. skupina speciálních sil generála Moravce, připravilo Muzeum a galerie v Prostějově. Zájemci až do začátku září mohou vidět uniformy,...

Od 20. do 27. srpna bude na bývalém vojenském letišti v Neředíně výstava připomínající stoletou historii letiště i 112 let od prvního letu na Moravě. Lidé si budou moci prohlédnout stálé expozice i dočasné výstavy z historie olomouckých letců i jejich angažmá ve službách RAF. V pondělí 22. srpna je připraven na Horním náměstí Den s armádou, nad Olomouci prolétnou stíhací letouny JAS-39 Gripen.

"Od pondělí až do soboty bude na Horním náměstí vyrůstat čtyřmetrová písková socha císařovny Marie Terezie, která Olomouc prohlásila v době válek s Pruskem bastionovou pevností," podotkla Záleská. Do programu Týdne vojenské historie se zapojila také olomoucká vojenská posádka, která od úterý 23. srpna do čtvrtka 25. srpna připravila Dny otevřených dveří Domu armády Olomouc. Přichystána je výstava o významné bitvě legionářů v Bachmače, návštěvníci uvidí dobové ležení příslušníků 6. Hanáckého pluku ČSOL a v nabídce bude i expozice o životě českých vojáků na zahraničních misích.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto tydenvojenskehistorie.olomouc.eu

Štítky Týden vojenské historie, pevnosti, chodby, hudby, armáda, historie, Olomouc, vojenská historie, letiště, pevnost, Markéta Záleská, ODS, Zdeněk Zeman, Marie Terezie Habsburská, Royal Air Force, Armáda České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Týden vojenské historie v Olomouci otevře pevnosti i podzemní chodby. Na letišti bude výstava  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.