Počasí dnes17 °C, zítra14 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Desítky řidičů porušují zákaz vjezdu do lesů v Jeseníkách. Hrozí jim mnohatisícové pokuty

Až desítky řidičů týdně přistihnou strážci přírody a pracovníci chráněné oblasti Jeseníky, jak přes zákazy a upozornění vjíždí do zdejších lesů a chráněných partií hor. Motoristům za to hrozí mnohatisícové pokuty, počet přestupků však v poslední době roste.

"Stává se i to, že řidiči vjedou až několik kilometrů do lesa nebo zablokují vjezd do lesa tak, že neprojedou hasiči, záchranka nebo auta lesní správy. Pokud někdo výrazně nerespektuje dopravní značku, řešíme takové případy ve spolupráci s policií. Na podzim pak do Jeseníků vyrážejí v autech borůvkáři," potvrdil ředitel regionálního pracoviště Chráněné krajinné oblasti Jeseníky Michal Servus. Motoristům v takových případech hrozí několikatisícové pokuty.

Nepochopitelný případ, kdy řidič vjel až na Vřesovou studánku, a to dokonce v zimě, zapadl a musela ho vytahovat Horská služba, se naštěstí už dva roky neopakoval. Řidič tehdy dostal dvacetitisícovou pokutu. Stráž přírody a pracovníci správy i tak podle ředitele přistihnou až desítky motoristů týdně, kteří porušili zákaz vjezdu do lesů a do chráněných zón Jeseníků. 

Ve Velké kotlině v Jeseníkách botanici našli rostliny, které již v této lokalitě považovali za vyhynulé

Ve Velké kotlině v Jeseníkách botanici objevili rostliny považované v této lokalitě za vyhynulé. Po více než sedmdesáti letech narazili například na kriticky ohroženou ostřici vláskovitou, která v tuzemsku roste pouze v Krkonoších. Našli také silně...

Podle ředitele by velmi pomohl informační systém, kde by se turisté přijíždějící do hor dozvěděli, jak jsou obsazená parkoviště například na Červenohorském sedle, na Skřítku nebo na Hvězdě. "Nechceme vystupovat jenom represivně, kdyby řidiči měli včas informace, mohli by auto nechat někde jinde," poznamenal Servus.

Počet motoristů, kteří v Jeseníkách nerespektují zákazy vjezdu, může být ve skutečnosti daleko vyšší. "V současné době hrozí požáry, proto se snažíme držet lidi v terénu, než je posílat na kontroly, jak někdo parkuje auto," vysvětlil ředitel. Potvrzuje nicméně, že počet přestupků v poslední době roste.

Od letošního roku má přitom stráž přírody oprávnění vozidla v terénu zastavit, zkontrolovat řidiče a uložit mu blokovou pokutu. "Respektujte prosím dopravní značení a své vozidlo vždy zanechávejte na místě označeném jako parkoviště," apeluje na motoristy správa Jeseníků.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto CHKO Jeseníky

Štítky zákaz, vjezd, přestupek, řidič, auto, chráněná oblast, les, Jeseníky, příroda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Desítky řidičů porušují zákaz vjezdu do lesů v Jeseníkách. Hrozí jim mnohatisícové pokuty  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.