Počasí dnes22 °C, zítra22 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Bunkrem v Přáslavicích již prošlo více než tisíc lidí. Odolal by i jadernému útoku

O prohlídku bývalého vojenského bunkru v Přáslavicích u Olomouce je velký zájem. Během dvou měsíců od otevření již bunkrem prošlo více než tisíc návštěvníků nejen z tuzemska, ale i z Polska, Litvy nebo Německa. Prohlídky budou ještě do konce září.

"Přicházejí například lidé, kteří se na stavbě bunkru v sedmdesátých letech podíleli nebo zde pracovali. Mezi návštěvníky je řada obyvatel blízkého okolí, kteří se konečně mohou seznámit s areálem, který měli dlouhá léta takříkajíc za humny, ale do kterého nebylo možné přes vysoký plot ani nahlédnout," vysvětluje Michal Netolický, jednatel společnosti Flenexa plus, která celý areál vlastní.

Masivní bunkry, které měly v době studené války vydržet jaderný výbuch nebo útok z bezprostřední blízkosti, byly součástí takzvaného Národního kabelového okruhu. Šlo o stovky kilometrů dlouhou kabelovou síť. V okolí některých měst tak vznikly podzemní chodby s řadou servisních budov na povrchu. Objekt záložní zesilovací stanice v Přáslavicích je jediný svého druhu, který je přístupný veřejnosti.

Přísně tajná podzemní ústředna se otevře veřejnosti. Bunkr u Olomouce měl ustát i jaderný výbuch

Čtyři podlaží pod zemský povrch sahá v minulosti přísně utajovaný komunikační komplex v Přáslavicích u Olomouce. Objekt, který měl vydržet i případný nedaleký výbuch atomové zbraně, se v červnu otevře návštěvníkům pro zážitkové prohlídky. Bunkr...

Prohlídka trvá kolem hodiny, návštěvníci si projdou několik podzemních pater, kde je zachovalé a původní vybavení. Podívat se mohou do sálů ústředen, do baterkových sálů nebo do technologických prostor. "Zajímavé jsou i servisní prostory pro personál, jako jsou kuchyň, ložnice či jídelna. A samozřejmě místnosti, odkud na komunikaci a dění v bunkru dohlížela tajná policie," uvedl v tiskové zprávě Netolický.

Kromě tuzemských návštěvníků mají o bunkr zájem například i zahraniční spolky vojenské historie. Areálem prošly nebo se sem chystají skupiny z Polska, Litvy, Německa, Švédska nebo Anglie. Bunkr nyní slouží k zemědělským účelům, díky stálé celoroční teplotě se zde pěstuje i během zimních měsíců zelenina a bylinky.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Flenexa plus

Štítky bunkr, armáda, komunismus, prohlídky, telekomunikace, jaderný výbuch, Přáslavice, opevnění, Německo, Polsko, Litva, Olomouc, studená válka, Švédsko, Anglie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bunkrem v Přáslavicích již prošlo více než tisíc lidí. Odolal by i jadernému útoku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.