Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

TIP NA VÝLET: Nenáročná cesta i pro maminky s kočárky. Rozhledna Brusná a lesopark Gryngle

V dnešním tipu na výlet se vydáme do Bludova na Šumpersku, kde navštívíme zajímavou rozhlednu Brusná, zámek Bludov a pozoruhodný lesopark se zvláštním názvem Gryngle.

Další tipy na výlety od Jakuba Holuba jsou také na instagramu.


Auto můžeme zaparkovat na parkovišti u zámku v Bludově, odkud se vydáme ulicí 8. května, dokud nedojdeme k ulici Pod Brusnou. Po ní budeme pokračovat dále. Můžeme se řídit i podle žluté turistické značky, která vede právě ulicí Pod Brusnou.

Nyní nás čeká asi pět set metrů lehkého a nenáročného stoupání až k rozhledně. Rozhledna Brusná byla zpřístupněna v roce 2015 a je pět metrů vysoká, ale i přesto je z ní krásný výhled do všech světových stran od Červenohorského sedla přes Praděd až po Kamenec. Z druhé strany je vidět Olšanská hora, Postřelmov a Zábřeh a z vrcholu je i krásný výhled směrem k Mohelnici.

Od rozhledny se poté vydáme zpět stejnou cestou a celou dobu se budeme držet žluté naučné stezky, dokud nedorazíme k lesoparku Gryngle. Zde objevíme menší jezírko a posezení mezi stromy, kde se opravdu velmi příjemně relaxuje, protože je zde nádherný klid.

Poté se vrátíme zpět na parkoviště a ještě si můžeme prohlédneme zámek Bludov. Zámek je v soukromém vlastnictví a do vnitřních prostor se bohužel jen tak dostat nedá, ovšem zámecká zahrada se spoustou staletých stromů je volně přístupná. Celá trasa není náročná, je vhodná pro děti, pejsky a zároveň i pro maminky s kočárky.

Zámek s přírodním parkem Gryngle a oranžérií
Jedna z nejkrásnějších částí Bludova se nachází v těsné blízkosti zámku. Milovníci historie a přírody by ji neměli minout. Zámek dnes obývají potomci příbuzných posledních majitelů před znárodněním – Žerotínů. Ve zdejším sále se konají kulturní pořady. To jsou jedny z mála příležitostí, kdy lze do interiéru nahlédnout. Památku obklopuje park, který plynule přechází v lesopark Gryngle. Najdete zde rybníček a prastaré stromy, jejich stáří přesahuje století. Nejstarší z nich rostou až 300 let. Gryngle je domovem velkého množství ptactva, žijí zde i vzácní puštíci. Po klidné procházce můžete zamířit do krásné oranžerie, kde se mimo jiné pořádají koncerty vážné hudby a další kulturní akce.
Zdroj: bludov.cz

TIP NA VÝLET: Žabnické vodopády, zřícenina hradu Drahotuš a vyhlídka U jelena. To vše na jednom místě

Dnes se na výlet vydáme na pár zajímavých míst pouze několik kilometrů od Olomouce. Nejzajímavější budou zřejmě Žabnické vodopády, které se nachází kousek od vesnice Podhoří u Lipníka nad Bečvou na Přerovsku.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jakub Holub

Štítky tip na výlet, rozhledna, Brusná, Bludov, Gryngle, zámek, okres Šumperk, kočárek, Instagram, strom, Červenohorské sedlo, výlet, Postřelmov, Zábřeh, Mohelnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

TIP NA VÝLET: Nenáročná cesta i pro maminky s kočárky. Rozhledna Brusná a lesopark Gryngle  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.