Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

VIDEO: Déšť trápil kraj. Po celé pondělí dál platí výstraha před povodněmi. V Ludmírově se silnice změnila v potok

, aktualizováno 21. srpna 2022, 23:28

Na několika místech na Prostějovsku, Přerovsku, Šumpersku a Jesenicku o víkendu zasahovali hasiči kvůli přívalovým dešťům a bouřkám. Voda ohrožovala domy, na Černém potoce, Romži a Třebůvce platily povodňové výstrahy. V Ludmírově na Prostějovsku se v sobotu kvůli prudkému lijáku silnice proměnila v potok. Po celé pondělí dál platí výstrahy na velmi vydatný déšť a povodňovou pohotovost.

Meteorologové varují, že střední Moravu zasáhnou silné bouřky. O víkendu se ochladí a bude pršet

Meteorologové opět varují před silnými bouřkami. Čechy a Moravu včetně Olomouckého kraje by mohly zasáhnout dnes odpoledne a v sobotu. Meteorologové již vydali předběžnou výstrahu a doporučují lidem, aby byli na pozoru.

Výstraha na velmi vydatný déšť a povodňovou pohotovost platí v celém Olomouckém kraji až do pondělní půlnoci. "Přes den bude převážně zataženo, na většině území občasný déšť, místy trvalejší a vydatnější. Ojediněle bouřky, zejména později odpoledne a večer," uvedl v předpovědi pro Olomoucký kraj Václav Smolka z ostravské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Teploty se budou pohybovat okolo 20 stupňů. "Při vydatném dešti v kombinaci s bouřkami může spadnout i kolem 50 milimetrů srážek," varoval však meteorolog.

Přes Olomoucký kraj přešlo o víkendu několik bouřek s vydatnými dešti. Profesionální a dobrovolné jednotky hasičů už v sobotu vyrazily k šesti událostem v okresech Prostějov a Šumperk. 

Na silnici v Ludmírově se voda dostala po prudkém lijáku z okolních polí. Na hranici kapacity byl i místní potok. "Bylo zde naplavené bahno na komunikaci, jednotka hasičů provedla očištění," potvrdil mluvčí krajských hasičů Zdeněk Hošák.

Hasiči zasahovali také v Jesenci na Prostějovsku a Dubicku na Šumpersku, kde voda zaplavila zahrady a rovněž komunikace.

"Ve Dzbelu na Prostějovsko voda z pole utrhla část břehu a na silnici zůstala naplavená zemina. Hasiči provedli očištění komunikace. V Úsově na Šumpersku komunikaci zaplavilo vetší množství bahna, jednotky provedly odklizení a očištění," vypočítal mluvčí hasičů.

Na třech místech v Olomouckém kraji byla podle údajů Českého hydrometeorologického ústavu o víkendu povodňová bdělost. Šlo o Černý potok ve Velké Kraši na Jesenicku, Romži ve Stražisku na Prostějovsku a Třebůvku v Lošticích na Šumpersku. Černý potok a Romže dokonce na chvíli vystoupaly až na druhý stupeň, což je povodňová pohotovost. V neděli večer se všechny toky vrátily do normálu. 

"Ve Velké Kraši jsme kvůli vzestupu hladiny monitorovali okolí a kontrolovali tábor. Spadlo tady více jak padesát milimetrů srážek během jedné hodiny," uvedl v neděli mluvčí hasičů. Ve Staré Červené Vodě na Jesenicku hasiči čerpali vodu z rodinného domu.

V Hustopečích nad Bečvou na Přerovsku bylo zaplavené parkoviště a voda s bahnem z okolních polí ohrožovala domy. V Brodku u Přerova voda pod podjezdem zatopila vozidlo, v Jesenci na Prostějovsku voda z polí rovněž ohrožovala domy a ve Stínavě se bahno dostalo na silnici.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ilona Zapletalová, Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje

Štítky přívalový déšť, bouřky, hasiči, zásahy, potok, bahno, Ludmírov, Olomoucký kraj, silnice, okres Prostějov, bouřka, okres Šumperk, okres Jeseník, Romže, okres Přerov, Třebůvka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Déšť trápil kraj. Po celé pondělí dál platí výstraha před povodněmi. V Ludmírově se silnice změnila v potok  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.