Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Možnost posledního rozloučení v přírodě. Na olomouckém hřbitově vzniká Les vzpomínek

Hřbitovy města Olomouce připravují nový prostor, kde se budou moci pozůstalí rozloučit se svými nejbližšími. Na neředínském hřbitově vzniká "Les vzpomínek". Nové pietní místo bude doplněno o kamennou zeď i umělecká díla.

Les vzpomínek tvoří prostor o rozloze asi jednoho hektaru. Vysazen a vymodelován byl již v minulosti podle návrhu zahradní architektky Olgy Žákové. Celému prostoru v obklopení bílých topolů či květinové louky dominuje pahorek uprostřed kruhu sedmi lip. Na jeho vrcholu je umístěn "kámen odpuštění". 

"Rituální prostor bude odcloněn od blízkých panelových domů kamennou zdí a valem z vytěžené zeminy. Umělecká díla sochaře Ondřeje Olivy pak budou na místě představovat dva živly - oheň a vodu - a budou umístěna ve středu betonových kruhů," popsal ředitel Hřbitovů města Olomouce Ladislav Šnevajs. Prostor by měl doplnit piedestal, kde může být během obřadu umístěna urna s popelem zemřelého.

"Dokončení projektu, které pan ředitel městské radě představil, se nám líbí. Každý netouží po rodinné hrobce, někomu je zkrátka bližší volnější vzpomínání v hezkém přírodním prostředí," uvedl v tiskové zprávě náměstek primátora Matouš Pelikán. Podle Pelikána budou moci příbuzní na nejbližší strom umístit cedulku se jménem a daty.

Celkové náklady na dokončení Lesa vzpomínek, včetně uměleckých prvků od Ondřeje Olivy, jsou zhruba 1,2 milionu korun. Nový prostor na olomouckém hřbitově by měl být hotový v polovině příštího roku. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Magistrát města Olomouce

Štítky hřbitov, rozloučení, Olomouc, Neředín, Les vzpomínek, pohřeb, umělecké dílo, příroda, Ladislav Šnevajs

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Možnost posledního rozloučení v přírodě. Na olomouckém hřbitově vzniká Les vzpomínek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.