Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Zapovězeno pro parkování. Nástupní plochy požární techniky musí zůstat vždy volné, apelují hasiči

V případě požáru ve výškových budovách potřebují hasiči využít nástupních ploch, které jim umožní zásah i s pomocí rozměrné techniky. I přes komplikované možnosti parkování musejí nejen na sídlištích tato místa zůstat volné.

„Parkování na velkých sídlištích je pro jejich obyvatele komplikované. Míst je málo a aut stále přibývá. Ovšem pro náš zásah je přístup k jednotlivým domům naprosto klíčový,“ upozorňuje mluvčí Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje Lucie Balážová.

U budov s požární výškou nad 12 metrů, což odpovídá zhruba pěti nadzemním podlažím, musejí vlastníci vybudovat nástupní plochu pro hasiče. „Je to z toho důvodu, že se zde předpokládá záchrana osob a případně i požární zásah výškovou technikou, a to konkrétně automobilovými žebříky a plošinami. Ty kvůli své velikosti a způsobu ustavení potřebují prostor. Nástupní plochy proto musejí zůstávat vždy volné. Pak může být záchrana osob úspěšná a požární zásah účinný,“ vysvětluje v tiskové zprávě Lucie Balážová.

Zkouška nebo poplach? Hasiči radí, jak reagovat na varovné signály

Každou první středu v měsíci se nejen v Olomouci rozezní sirény varovného a informačního systému při pravidelné zkoušce. V mimořádných případech ale mohou lidé slyšet také varovné signály, které upozorňují na hrozbu nebezpečí. Jak se v těchto...

 

Nástupní plochy musejí být podle legislativy správně označeny, aby lidé na sídlištích věděli, že v těchto prostorech nesmí auto odstavit. „Pokud nástupní plocha není označena a z tohoto důvodu plocha není volná pro požární techniku, jedná se o porušení povinnosti dané přímo zákonem o požární ochraně a lze v tomto případě právnické nebo podnikající fyzické osobě uložit pokutu až 500 tisíc korun,“ říká mluvčí Balážová.

Lidé by si měli také zkontrolovat, jestli neparkují před nadzemními nebo nad podzemními hydranty, ze kterých v případě požáru rozvádějí hasiči vodu. „Špatné odstavení automobilu může znemožnit jejich užití při požáru v okolí. Rovněž doporučujeme na komunikacích parkovat vždy tak, aby vedle vozu zůstal volný pruh široký minimálně tři metry a zároveň auto postavit v dostatečné vzdálenosti od hranice křižovatek, zatáček a zúžení komunikací tak, aby záchranáři mohli odbočit nebo projet,“ vysvětluje Balážová.

Hasiči toto téma nadále vnímají jako zásadní a projednávají optimalizaci nástupních ploch se zástupci obcí i stavebních firem. Klíčové je ovšem stále dodržování základních pravidel při odstavování vozidel. „Správným parkováním můžete zachránit život. Až nás budete potřebovat, přeparkovat už nestihnete,“ apeluje mluvčí hasičů.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje

Štítky Hasiči, HZS Olomouckého kraje, parkování, nástupní plochy, hydrant, Olomoucký kraj, Olomouc, technika, požár, Hasičský záchranný sbor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zapovězeno pro parkování. Nástupní plochy požární techniky musí zůstat vždy volné, apelují hasiči  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.