Počasí dnes26 °C, zítra30 °C
Pondělí 8. července 2024  |  Svátek má Nora
Bez reklam

Zámek v Pavlovicích u Přerova má po letech prací nové interiéry. Slouží péči o seniory

Čtyři roky postupně procházely rekonstrukcí budovy domova pro seniory v Pavlovicích u Přerova, rozsáhlá modernizace zařízení je u konce. Náročná revitalizace za desítky milionů korun se v poslední etapě týkala interiéru Zámku Domova Alfreda Skeneho, kde je k dispozici čtrnáct nových pokojů.

V budově Zámku se u pokojů podařilo vybudovat hygienické zázemí a současně se upravila i kapacita jednotlivých pokojů. Nově je tak v budově osm dvoulůžkových a šest jednolůžkových pokojů. „Z toho, že máme opravené všechny vnitřní prostory, máme opravdu velkou radost. Čekali jsme na to dlouhých třicet let. Rekonstrukce byla náročná, protože všechny tři etapy na sebe navazovaly, ale stálo to za to,“ uvedla ředitelka zařízení Eva Machová.

Olomoucká nemocnice varuje před těžkými úrazy z koloběžek. Některým slečnám musíme doslova sešít obličej, říká lékař

Vážné úrazy uživatelů koloběžek a elektrokoloběžek řeší v první fázi záchranáři ze sanitek, horská služba či dokonce posádka letecké záchranné služby, poté se pacienti dostávají do péče zdravotníků v nemocnicích. Před nebezpečím varují také...

 

Olomoucký kraj projekt na revitalizaci vnitřních prostor všech budov Domova Alfreda Skeneho zahájil v roce 2018. Jako první prošla modernizací v roce 2019 budova Eliška, hejtmanství hradilo celkové náklady ve výši 26,8 miliónu korun ze svého rozpočtu. V letech 2020 a 2021 se opravoval interiér budovy Marie a celkové náklady ukrojily z rozpočtu kraje 34,15 miliónu korun. „Rekonstrukce budovy Zámek odstartovala v loňském roce, práce skončily začátkem letošního září. Náklady na poslední etapu jsou 30,6 miliónu korun, dotace Ministerstva práce a sociálních věcí pak činí 21,9 miliónů korun,“ doplnila k opravám památkově chráněného objektu mluvčí Olomouckého kraje Eva Knajblová.

Zámecký areál, který vybudoval podnikatel a šlechtic Alfred Skene okolo roku 1890, má za sebou komplexní obnovu pro potřeby péče o seniory.

„Hlavním cílem modernizace bylo zlepšení životních podmínek obyvatel domova. Díky rekonstrukci přibylo sociálních zařízení a proměnila se i dispozice pokojů, ve kterých je víc místa. Doufám, že to vše jim nabídne příjemnější život,“ poznamenal náměstek hejtmana Ivo Slavotínek (KDU-ČSL).

Hejtmanství finančně podporuje nejen pobytové sociální služby na území Olomouckého kraje. „Poskytujeme prostředky z hlavního dotačního titulu na financování sociálních služeb, v letošním roce jde o více než 1,7 miliardy korun státních dotací a dalších téměř 400 miliónů korun z rozpočtu kraje,“ uvedl před nedávnem Slavotínek.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Olomoucký kraj

Štítky domov, sociální bydlení, domov pro seniory, Pavlovice, Přerov, Olomoucký kraj, interiér, Pavlovice u Přerova, rozpočet, Ivo Slavotínek, KDU-ČSL, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zámek v Pavlovicích u Přerova má po letech prací nové interiéry. Slouží péči o seniory  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.