Počasí dnes28 °C, zítra28 °C
Středa 17. července 2024  |  Svátek má Martina
Bez reklam

Záchranáři v kraji obnovují vozový park. Nové sanitky reagují i na zkušenosti z dob covidu

Pět sanitek vybavených podle nejaktuálnějších trendů a požadavků převzali v tomto týdnu zástupci Zdravotnické záchranné služby Olomouckého kraje. Letos už zmodernizovalo vozový park záchranářů celkem čtrnáct nových ambulancí. Ty mají na palubě plicní ventilátory nejvyšší třídy či speciální lampy pro ničení mikroorganismů.

Pět nových sanitek si rozdělí výjezdové základny v Olomouci, Prostějově, Přerově a Šumperku. Vozy značky Volkswagen T6-1 s pohonem všech čtyř kol splňují novou normu, která zpřísnila podmínky pro zvýšenou komplexní bezpečnost, jak pro posádku vozidla, tak i další účastníky silničního provozu.

Sanitní vozidla disponují novými transportními nosítky, transportními křesly se zvýšenou nosností, nové jsou i transportní plicní ventilátory nejvyšší třídy. Součástí výbavy jsou i vestavěné germicidní lampy s nepřímým účinkem. „Jde o novinku reagující na zkušenosti z období pandemie, během níž násobně vzrostl počet transportů pacientů s infekčním onemocněním. Zdravotnická záchranná služba Olomouckého kraje do těchto nových vozidel dále ze svých prostředků zakoupila ještě nové transportní elektrické odsávací pumpy s uzavřeným systémem sání,“ doplnila mluvčí záchranářů Olomouckého kraje Lucie Mikisková.

Olomoucká nemocnice varuje před těžkými úrazy z koloběžek. Některým slečnám musíme doslova sešít obličej, říká lékař

Vážné úrazy uživatelů koloběžek a elektrokoloběžek řeší v první fázi záchranáři ze sanitek, horská služba či dokonce posádka letecké záchranné služby, poté se pacienti dostávají do péče zdravotníků v nemocnicích. Před nebezpečím varují také...

Podle zástupců ZZS OK je stáří flotily sanitek 4,42 roku, což je hraniční zejména v oblasti techniky, kterou zdravotníci ve vozech využívají. „Během posledních dvou pandemických let totiž navíc docházelo ke zvýšenému opotřebení zejména ambulantních prostor vozidel a jejich vybavení, a to díky násobně vyšší a častější dezinfekci, což bylo příčinou zkrácení životnosti některých komponentů. Průměrné stáří transportních plicních ventilátorů ZZS OK před zahájením obnovy na jaře letošního roku činilo dokonce 12,61 roku,“ upozornila mluvčí. Plicní ventilátory v sanitkách sehrály důležitou roli v době epidemie covid-19, v současnosti také procházejí obnovou a záchranáři mají k dispozici 14 nových přístrojů, které mohou využít i při péči o novorozence.

Jedno auto s kompletním špičkovou výbavou pro akutní pomoc pacientům vyjde na více než tři a půl milionu korun. V letošním roce se tak investice Olomouckého kraje do sanitek vyšplhala takřka na 50 milionů korun.  „Zdravotnická záchranná služba Olomouckého kraje disponuje celkem 53 záchranářskými vozidly, z čehož 45 kusů jsou velká sanitní vozidla s nosítky, z nichž jsou dvě sanitní vozidla speciály určenými krom transportu běžných pacientů ještě pro transport pacientů s podezřením na vysoce nakažlivou nemoc, které obsluhují speciálně vyškolené posádky biohazard-týmu a 7 kusů osobních vozidel je využíváno v systému rendez-vous,“ přiblížila Lucie Mikisková.

Mimo investic do modernizace vozového parku se zlepšují podmínky také na výjezdových základnách. Nové zázemí mají od letoška k dispozici záchranáři v Uničově, brzy by měla následovat základna v Zábřehu. V plánu jsou také nové prostory ve Šternberku či Prostějově.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zdravotnická záchranná služba Olomouckého kraje

Štítky Zdraví, sanitka, záchranka, nové sanitky, Olomouc, Olomoucký kraj, Zdravotnická záchranná služba Olomouckého kraje, vozový park, ventilátor, pacient, Volkswagen, Prostějov, Přerov, Šumperk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Záchranáři v kraji obnovují vozový park. Nové sanitky reagují i na zkušenosti z dob covidu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.