Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Richard Fischer mezi válkami rozšířil Olomouc. Život a dílo slavného starosty přibližuje nová kniha a výstava

U příležitosti sto padesátého výročí narození vlastence, advokáta, literáta a dlouholetého olomouckého starosty Richarda Fischera vydala Vědecká knihovna Olomouc novou knihu s názvem Život je mnoho. Kromě publikace je významné osobnosti z Hané věnována i speciální výstava v prostorách knihovny.

TOULKY MINULOSTÍ: Hlavní strážnice a Ariónova kašna – proměny západní části Horního náměstí v čase

Horní náměstí prošlo za všechna staletí mnoha proměnami. Dějiny tohoto místa jsou stejně staré jako samotné město Olomouc. Vedle staršího Dolního náměstí ve 13. století postupně vyrostla osada kolonistů a cizích kupců, která určila pozdější...

 

Autorkou knihy i výstavy o životě Richarda Fischera je historička Kristýna Bařinová z Vědecké knihovny Olomouc. Knižní novinka je vůbec prvním zpracováním přehledové biografie muže, který stál coby starosta v čele města Olomouce v letech 1923 až 1939. Po pondělním slavnostním křtu knihy v obřadní síni olomoucké radnice následovala vernisáž výstavy. Ta bude v Galerii Biblio v hlavní budově vědecké knihovny návštěvníkům k dispozici do 29. října.

Medailon Richarda Fischera
Narozen 27. března 1872 v nedalekých Lošticích, „legendární“ olomoucký starosta v letech 1923 až 1939, advokát, politik (poslanec Moravského zemského sněmu), žurnalista, literát a především zapálený český vlastenec. Ve městě přivítal řadu významných domácích i zahraničních hostů (mj. prezidenty T. G. Masaryka, E. Beneše). Zemřel 4. února 1954 v Olomouci. Pohřben byl v Lošticích.
Zdroj: Vědecká knihovna v Olomouci

„Ačkoliv Richard Fischer usedl do starostenského křesla až v roce 1923, nelze mu upřít prvenství Čecha, který stanul v čele olomoucké radnice a převedl město do rukou české správy. Fischer dostál také své pověsti moderního vizionáře, jehož úsilím se podařilo obnovit a především realizovat někdejší myšlenku vytvoření takzvaného Velkého Olomouce připojením třinácti obcí, jež doposud představovaly olomoucká předměstí,“ říká k Fischerovi autorka publikace a kurátorka výstavy Kristýna Bařinová.

Fischer ve funkci olomouckého starosty setrval až do osudného 15. března roku 1939, kdy pronáší svůj poslední odvážný projev a předává správu města do rukou německých okupantů.

Aktivní profesní život Richarda Fischera se odehrával na pozadí přelomových událostí rakousko-uherské monarchie, první i druhé republiky a částečně také období okupace. Více než padesát let zasvětil prosazování českých národních snah, spravedlivému fungování komunální politiky a podpoře a obhajobě potřeb a požadavků českého národa. Jeho celoživotní postoje moderního demokraticky smýšlejícího politika, literárně činného a společensky angažujícího se člověka charakterizuje zejména odhodlanost boje za českou Olomouc. Vedle politických a národně buditelských aktivit současně nepolevil ani ve své advokátské praxi.

Válečné období prožil v rodných Lošticích, kde i nadále poskytoval právnické rady místním i přespolním, kteří se na něj s důvěrou obraceli. Po válce se sice v září roku 1946 vrátil do milované Olomouce, ale veřejného života se již neúčastní. Duši prvorepublikového demokrata zdrtil nástup komunistického režimu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Vědecká knihovna v Olomouci

Štítky kniha, křest, starosta, Richard Fischer, Olomouc, výstava, historie, historička, Kristýna Bařinová, Vědecká knihovna Olomouc, Loštice, Olomoucký kraj, knihovna, Haná, Tomáš Garrigue Masaryk, Moravský zemský sněm, Druhá republika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Richard Fischer mezi válkami rozšířil Olomouc. Život a dílo slavného starosty přibližuje nová kniha a výstava  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.