Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Olomouc modernizuje městské školy i školky

PR článek

V dnešní době je důležitá nejen podpora vzdělávání, ale i snaha o co nejúspornější provoz městských budov. Proto Olomouc postupně modernizuje a zatepluje také své základní a mateřské školy.

O letních prázdninách se sice žáci a učitelé dočkali zaslouženého volna i času na odpočinek, ale ve školských zařízeních nikdy úplný klid nenastává. Už tradičně v tomto období probíhala standardní údržba budov včetně malování, aby se vše stihlo připravit ještě před začátkem nového školního roku. A nezahálel ani magistrát, jehož zaměstnanci dotahovali přípravu nových investičních projektů.

„Již několik volebních období se město potýká s deficitem kapacit mateřských škol, přičemž desítky budov potřebují komplexní rekonstrukci,“ vysvětluje náměstek primátora Karel Konečný s tím, že postupné zateplování školních budov je nejúčinnější způsob, jak zabránit ztrátám tepelné energie. „Energetické úspory jsou pro nás dlouhodobě velkým tématem, snažíme se je zavádět všude tam, kde je to možné,“ doplňuje.

Dokončování rozdělaných projektů

V letošním roce skončila přestavba mateřské školy Barevný svět v Dělnické ulici, která byla kromě kompletního zateplení a zlepšení energetických vlastností rozšířena i o nové oddělení. „Zateplení budov, nová střecha a velká nová třída s hernou stály přes 30 milionů korun. Peníze z evropských dotačních fondů nám v tom pomohly asi ze 40 procent. Pověstnou třešničkou na dortu byla instalace fotovoltaických panelů na střeše školy a nejmodernějších osvětlovacích technologií uvnitř heren, které nám zadarmo poskytla a nainstalovala firma Veolia,“ popisuje náměstek Konečný s tím, že podobná opatření už byla zrealizována také v základní škole Stupkova. Ta je od začátku školního roku vybavená unikátním osvětlením simulujícím přirozené sluneční světlo, fotovoltaickou elektrárnou či rekuperační jednotkou zajišťující optimální větrání třídy bez nutnosti otevření oken. I tuto akci za 850 tisíc korun zrealizovala a zafinancovala Veolia.

„Každý takový projekt nám pomáhá a má svůj význam. Dlouhodobě se totiž ukazuje, že nejefektivnější cesta ke snižování nákladů na energie vede nejen přes zateplování budov, ale spočívá zejména v instalaci moderních řešení. Staráme se o zhruba devadesát školních budov v našich jednatřiceti základních a mateřských školách a podle aktuálních propočtů musíme s ohledem na nárůst energií počítat se zvýšením výdajů až o čtyřicet procent,“ objasňuje náměstek Konečný s tím, že realizace obdobných opatření je v plánu i v dalších objektech.

Do konce letošního roku by pak měla být dokončena energetická opatření za necelých 18 milionů korun také v mateřské škole Husitská, kde by zároveň mělo dojít i k navýšení kapacity a instalaci moderních technologií. A ještě na podzim by se mohlo začít s výběrem zhotovitele celkové rekonstrukce a rozšíření MŠ Baarova v Chomoutově.

Zmírňování deficitu

Zkrátka nepřijdou ani základní školy. V pokročilém stádiu přípravy je například kompletní rekonstrukce zchátralého objektu v Křičkově ulici při ZŠ Dvorského na Svatém Kopečku, který by se měl za zhruba 40 milionů korun proměnit ve školní družinu. Spolu s tím by mělo být zrekonstruováno také přilehlé parkoviště a vybudováno nové hřiště.

Plánované investiční akce v Chomoutově a na Svatém Kopečku navíc Rada města Olomouce nedávno zařadila na seznam priorit v rámci Místního akčního plánu a dlouhodobého investičního plánu, což je podmínka, aby mohly být částečně financovány z evropských fondů.

„Zmíněné projekty obří deficit na budovách a venkovních areálech základních a mateřských škol nevyřeší, pouze částečně zmírní. Připravili jsme však dostatek kvalitních projektů, z nichž většinu, jak věřím, se v blízké době podaří uskutečnit. A za to patří velký dík zejména našim zaměstnancům,“ říká náměstek Konečný.

Nová sportoviště

Změn se letos dočkala také základní škola v Droždíně, kde město nechalo vyměnit povrch na venkovním hřišti. Starý umělý trávník za hranicí životnosti zde nahradil nový speciální povrch. Ten v rámci zkvalitnění městské sportovní infrastruktury za necelých 140 tisíc korun zakoupilo oddělení sportu olomouckého magistrátu.

„Takto relativně levně obnovené a v této chvíli i atraktivní hřiště ovšem nebude sloužit pouze k výuce tělocviku. V odpoledních hodinách ho budou využívat také děti z florbalového a basketbalového kroužku,“ říká náměstkyně primátora Markéta Záleská.

Od žáků pro žáky

Do poloviny listopadu navíc běží lhůta, do kdy musí vítězné týmy vzešlé z letošního ročníku soutěže Vytuň si školu zrealizovat své projekty, které město Olomouc podpořilo částkou 30 tisíc korun.

O výhercích v červnu rozhodli sami žáci, kteří v tajném hlasování vybrali tři nejlepší nápady. První se umístil tým ze ZŠ a MŠ Nemilany, který chce zkrášlit fasádu tělocvičny nástěnnou malbou, druzí skončili žáci ZŠ Svatoplukova s projektem nové venkovní učebny a na třetím místě se umístilo družstvo ze ZŠ Zeyerova, jež chce ve škole vybudovat odpočinkový a komunikační koutek.

„Třetí ročník soutěže plánujeme odstartovat opět příští rok na jaře a bude se držet letošního harmonogramu. Dále uvažujeme také nad dalším navýšením odměny pro vítěze i speciální cenou pro nejlepší prezentaci. K tomu nás vede zkušenost z letošního ročníku, kdy jsme kromě velmi pěkně zpracovaných projektů byli svědky i parádních prezentací,“ dodává koordinátor místní Agendy 21 Radek Hloch.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky školy, školky, modernizace, zateplení, úspora, energie, Olomouc, mateřská škola, projekt, Karel Konečný, deficit, Veolia Environnement, Markéta Záleská, Svatý Kopeček, Chomoutov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomouc modernizuje městské školy i školky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.